GAZPROM a ajuns la cel mai mic nivel de producție a gazelor de la destrămarea URSS

| 08 oct, 2014

Gazprom producţie. Grupul rus Gazprom planifică pentru 2015 o creștere a producției de gaze naturale cu aproximativ 5%, în condițiile în care în acest an, pe fondul crizei din Ucraina, volumul de producție al companiei ar putea fi cel mai mic din ultimii 25 de ani.

Gaze naturale. Din cauza lipsei unei înţelegeri cu Ucraina pe tema preţului gazelor naturale, în acest an producţia de gaze naturale realizată de Gazprom ar urma să scadă la 463 miliarde metri cubi faţă de 487,4 miliarde metri cubi în 2013. Mai mult, analiştii de la Sberbank se aşteaptă ca producţia de gaze a Gazprom să coboare în acest an până la 450 de miliarde de metri cubi, cea mai mică producţie realizată de Gazprom după 1989, anul în care a luat naştere compania actuală din Ministerul Gazelor din fosta URSS.

În primele nouă luni ale acestui an, Gazprom a produs o cantitate de 311,6 miliarde metri cubi de gaze naturale.

„Facem planificări, studiem potenţialul nostru şi adaptăm capacităţile de producţie pentru a răspunde la cerere”, a declarat Vsevolod Cherepanov cu ocazia unui forum internaţional organizat la Sankt Petersburg. Potrivit lui Cherepanov, pentru anul viitor, Gazprom nu are în vedere o încetare a achiziţiilor de gaze naturale din Asia Centrală. În schimb, o sursă din interiorul Gazprom a declarat că grupul rus ar putea opri în curând achiziţiile de gaze din Turkmenistan şi Uzbekistan, însă pentru a face acest lucru trebuie să înceteze acordurile interguvernamentale care stau la baza acestor contracte.

Citeşte şi: Directorul Gazprom: Ucraina nu va avea gaze suficiente la iarnă

În ultima vreme, Gazprom a început să piardă teren în faţa concurenţilor locali precum Novatek sau Rosneft care sunt mai flexibili atunci când este vorba de negocierea contractelor. Potrivit analiştilor de la Sberbank, concurenţii Gazprom şi-au dublat cota de piaţă în Rusia până la 35% în acest an, de la 18% în 2009, an în care producţia Gazprom a atins cel mai scăzut nivel, 461,5 miliarde metri cubi.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ