GENOCIDUL NAZIST putea fi evitat! Ce interese a avut cel care NU A VRUT să schimbe cursul istoriei

| 21 oct, 2014

Documentele secrete date recent publicitatii dezvaluie faptul ca puterile occidentale posedau din 1942 informatii privind proiectul nazist.

Documentele secrete americane, recent declasificate si facute publice, pun in lumina informatiile de care dispuneau puterile occidentale privind proiectele naziste de exterminare a evreilor in Europa. Ei le cunosteau din martie 1942.


Este vorba de traducerea in engleza a unei telegrame diplomatice a insarcinatului cu afaceri chilian de la Praga, in care el scrie de proiectele germane de exterminare a evreilor: “S-a decis de a extermina toti evreii, de a se trimite unii in Polonia si altii catre orasul Terezin, cautandu-se un loc mai indepartat”, a scris consulul Gonzalo Montt Rivas guvernului sau.


Serviciile secrete britanice au interceptat aceasta depesa si au transmis-o omologilor lor americani in martie 1942, precizeaza responsabilii Arhivelor nationale americane. Ea a fost primita de serviciile secrete ale Coordinator of Information (CIO), organul predecesor al OSS si al CIA. Textele nu aduc, insa, proba ca alti responsabili americani au cunoscut insa acest lucru in acel moment. “Intrebarea urmatoare este de ce guvernul nostru, fara a vorbi de britanici, n-au facut nimic ca raspuns la asta”, declara Elizabeth Holtzman, membru al comisiei de supervizare a dosarelor din timpul razboiului. “Aliatii nu i-au prevenit niciodata pe evreii din Europa de un proiect de genocid. O punere in garda n-ar fi oprit Holocaustul, dar ar fi putut salva vieti”, a adaugat Thomas H. Baer, membru al comisiei. Acest document face parte dintr-un ansamblu de 400.000 de pagini de documente ale OSS, predecesoarea CIA-ului, facute publice recent de grupul de munca coordonand publicarea de texte privind crimele naziste.

In timpul razboiului, Chile a ramas neutra. Consulul sau, era in relatii foarte bune cu Germania nazista si beneficia de un post de observare important in al III lea Reich.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ