Geoană: Guvernul să prezinte simultan un proiect privind execuţia bugetară şi proiectul bugetului de stat pentru 2016

| 08 dec, 18:26

Preşedintele Partidul Social Românesc (PSRO), Mircea Geoană, a lansat, marţi, un apel Guvernului să prezinte simultan Parlamentului proiectul bugetului de stat pentru anul 2016 şi un proiect de execuţie bugetară cu performanţele pe care şi le propune pentru anul viitor, transmite Agerpres.

"Din punct de vedere politic, Guvernul Cioloş, într-o proporţie importantă, trebuie să joace la 'figuri impuse', în sensul că partea de politică fiscală a fost deja adoptată prin aprobarea Codului fiscal şi, pe de altă parte, cheltuielile bugetare, inclusiv salariile pentru bugetari, au fost deja legiferate. Apelul pe care PSRO îl face Parlamentului şi Guvernului este de a nu transforma şi acest buget într-o replică a modului neperformant, netransparent şi lipsit de eficacitate pe care toate bugetele României în ultimii 25 de ani le-au reprezentat. Solicităm Guvernului să prezinte o dată cu legea bugetului şi o lege de execuţie bugetară, o lege care să indice indicatorii de performanţă şi obiectivele şi performanţele pe care actualul buget, pe fiecare domeniu important, şi le propune a fi atinse în cursul anului bugetar 2016", a afirmat Geoană într-o conferinţă de presă. 

El consideră că, "fiind vorba de un guvern de profesionişti, majoritatea membrilor Guvernului (...) cunosc ce înseamnă indicatori de performanţă şi lege de execuţie bugetară". 

"Chiar dacă sunt încorsetaţi de anumite decizii, nimic nu împiedică acest Guvern să vină cu elemente calitative cu privire la ţintele pe care le urmăresc: reducerea sărăciei, reducerea abandonului şcolar, probleme legate de crearea de locuri de muncă, de sistemul de sănătate. Toate aceste elemente calitative lipsesc din modul în care bugetul României este construit, dezbătut şi aprobat de Parlament", a adăugat Geoană. 

Acesta a precizat că PSRO propune introducerea unui salariu minim pe economie de la 1 ianuarie 2016 de 1.100 de lei, urmând ca acesta să fie majorat gradual la fiecare 6 luni până când se va ajunge la 1.200 de lei. 

"PSRO mai propune ca reducerea de CAS de 5%, care în forma actuală a Codului fiscal a fost făcută exclusiv pentru firme, să fie împărţită în mod egal printr-o reducere de 2,5% a CAS pentru firme şi 2,5% reducere de CAS pentru salariaţi. Să nu uităm că România este ţara din UE cu cea mai mare impozitare a muncii", a mai spus Geoană. 

Preşedintele PSRO susţine că, pentru 2016, creşterea sumelor alocate în buget la capitolul "Bunuri şi servicii", de la 39 de miliarde de lei la 43 de miliarde lei, este "nejustificată" şi propune plafonarea fondurilor pentru bunuri şi servicii la nivelul din 2015, cei aproape 4 miliarde de lei "putând fi redistribuiţi către educaţie şi sănătate, infrastructură". 

"Ni se pare cusut cu aţă albă că bugetul pentru protocol de la Ministerul de Interne trebuie suplimentat de 9 ori pentru că ar trebui să fie făcute trataţii în secţiile de votare. Este pur şi simplu neserios", a subliniat Geoană. 

El a atras atenţia că "ţinta de deficit bugetar de 2,95% este chiar pe linia de deficit excesiv pe care UE o sancţionează" şi a propus un deficit de 2,5%. 

"Un deficit atât de aproape de 3% face imposibilă activarea clauzei de investiţii structurale în infrastructură de 0,5% pe care legea europeană ne-o permite. Dacă deficitul va fi mai mare de 2,5%, nu putem folosi cei 0,5% pe care UE ni-i permite pentru infrastructură şi dezvoltare a investiţiilor publice. (...) Ar fi mai prudent ca în acest moment să ne încadrăm în deficitul de 2,5%, să putem să activăm clauza structurală care ne permite să aducem pentru infrastructură 0,5% din PIB", a spus Geoană. 

Acesta mai propune pentru domeniul cercetare-dezvoltare-inovare "taxe 0", similar modelului aplicat domeniului IT în urmă cu 10 ani, pentru a contribui la o economie competitivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 19:20
alexandru valeriu
g eoana=tupeu basist ; cu tot sabotajul lui si a altora ,printre care si coruptul nr.1 al tarii , guvernul PONTA a performat (vezi toti indicatorii guvernarii "plagiatorului) .
Ponta vinovat pentru buna guvernare si ca a impiedecat si amanat distrugerea tarii mele ,ca si furtul total al resurselor romanesti-inclusiv padurile .
Traiasca austeritatea ,tradatorii de neam si tara si demolarea Romaniei (o colaborare a serviciilor secrete straine cu cozile de topor) . Jos Trianonul si pacea de la Paris (1947).

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ