George Maior: SRI si SIE ar trebui să coopereze, într-o ţară ca România o fuziune ar fi cel mai bun model

| 21 noi, 2014

Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, la Targul Gaudeamus, unde si-a lansat doua carti pe teme legate de intelligence, ca este de parere ca SRI si SIE trebuie sa coopereze mai mult, aratand ca, intr-o tara ca Romania, o unificare, o fuziune ar fi cel mai bun model, relateaza Agerpres.

Maior a afirmat ca pentru a avea un sistem informational eficient in secolul 21 SIE si SRI trebuie sa coopereze mai mult si parerea sa este ca o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model.

"Pentru a avea un sistem de informatii eficient in secolul 21 este nevoie pe de o parte de o organizare mai buna si cred ca cele doua Servicii de informatii, SIE si SRI, trebuie sa coopereze mai mult in acest sens. Eu am indraznit o parere personala, invalidata nicidecum politic, ca intr-o tara ca Romania o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi mai eficienti decat suntem in acest sens, dar acest lucru nu tine de mine, tine de o opinie profesionala si de vointa politica. Nu este nimic controversat in acest lucru si a discuta despre aceste probleme in viitor", a afirmat Maior.

El a adaugat ca astazi riscurile si amenintarile la adresa securitatii unui stat in interior si exterior se intercoreleaza si numai impreuna se poate asigura aceasta securitate. "Pentru ca astazi mai mult ca niciodata riscurile, amenintarile la adresa securitatii unui stat, a stabilitatii unui stat si in interior si in exterior se intercoreleaza, dezvolta o dinamica si o viteza rapida si numai impreuna putem sa asiguram securitatea acestui stat intr-un context extrem de complex", a mai spus Maior.

Directorul SRI a mentionat situatia "geopolitica agresiva" la adresa granitelor de est ale Romaniei: ce se intampla in Rusia, problema Ucrainei, viitoarele alegeri in Moldova, dar si statul islamic "in care fiecare persoana rau voitoare inseamna ideologii extreme doresc sa distruga un mod de viata".

"Iata de aceea putem fi si mai eficienti in incercarea de a intelege aceste fenomene pentru a le contracara astfel incat sa avem o tara stabila si securitate pentru cetateni si institutii", a adaugat George Maior.

Directorul SRI si-a lansat la Targul Gaudeamus cartile "Despre Intelligence" si "Spion pentru eternitate: Frank Wisner" la Editura Rao.

"Cele doua carti, diferite prin profil si prin dimensiunea abordata, definesc si un element nou de cultura de securitate in aceasta tara de care avem nevoie si pentru cetateni si pentru stat si pentru oamenii politici si pentru decidenti", a spus Maior.

El a aratat ca prima carte "Despre Intelligence" redefineste rolul informatiilor in secolul 21 cu studii foarte interesante accesibile unui public mai larg. Maior a adaugat ca cea de a doua carte "Spion pentru eternitate Frank Wisner" este biografia a unui spion Frank Wisner unic in literatura mondiala, "o poveste trista de spionaj despre un om care a vrut sa schimbe lumea".

Tag-uri: George Maior, SIE, sri
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ