Germania dansează cum îi cântă Rusia. Oficial din cabinetul lui Merkel: Ucraina NU va adera la NATO

| 24 noi, 2014

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a refuzat categoric ideea aderării Ucrainei la NATO. Noua coaliție de guvernare din Ucraina anunțase vineri că unul din scopurile primordiale ale politicii de la Kiev va fi renunțarea la statutul de țară neutră și aderarea la Alianța Nord-Atlantică. În același timp, Moscova a cerut Occidentului garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO.

Într-un interviu acordat revistei Spiegel, Steinemeier a subliniat că „rămâne valabil ce am spus deja cu luni bune înainte. Văd o relație de parteneriat între NATO și Ucraina, dar în niciun caz nu se pune problema unei aderări”. Un purtător de cuvânt al Casei Albe anunțase vineri că SUA nu au nicio obiecție la intenția Kievului de a se integra în Alianță. Și subsecretarul de stat pentru afaceri eurasiatice Victoria Nuland declarase la Kiev că „ușile NATO sunt deschise tuturor statelor din spațiul euroatlantic”.

Nici o aderare a Ucrainei la UE nu pare realistă pentru ministrul german de externe. Modernizarea economică și politică a țării este un proiect ce va trebui dus la capăt de mai multe generații, „așa că speculațiile pe termen lung nu au rost”. Steinmeier a declarat în același interviu însă și că există pericolul ca Moscova să desprindă definitiv estul separatist de Ucraina. El a pledat pentru continuarea dialogului.

Declaraţii în contradictoriu: NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia

Pe partea cealaltă noul ambasador al SUA la Moscova susţine că NATO nu este o ameninţare pentru Rusia, deşi Vladimir Putin a cerut în repetate rânduri garanţii că Ucraina nu va intra în NATO.

NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, întrucât blocul nord-atlantic este o alianţă defensivă, a declarat noul ambasador al SUA la Moscova, John Tefft, într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant.

'Nu consider că NATO reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Ştiu că în Rusia unii cred contrariul, dar NATO este o alianţă defensivă', a afirmat ambasadorul american, care şi-a prezentat săptămâna trecută scrisorile de acreditare preşedintelui rus Vladimir Putin.

În acelaşi timp, John Trefft a respins acuzaţiile Moscovei precum şi opiniile unor experţi americani, conform cărora criza din Ucraina a fost provocată de Occident şi de apropierea NATO de frontierele ruse, subliniind că extinderea Alianţei Nord-Atlantice a contribuit la consolidarea securităţii în Europa, ceea ce, în opinia sa, este şi în beneficiul Rusiei. 

Legat de garanţiile solicitate recent de Moscova în privinţa neaderării Ucrainei la NATO, ambasadorul John Tefft a declarat că SUA 'susţin ferm principiul că orice ţară are dreptul de a-şi alege alianţele politice, economice şi militare pe care le doreşte şi că celelalte state nu trebuie să împiedice acest drept'. Extinderea Alianţei, a continuat diplomatul american, 'poate aduce mai multă securitate Europei, prin sprijinirea noilor membri în realizarea reformelor importante, permiţând astfel continentului, încercat de multe conflicte de-a lungul secolelor, să aibă relaţii paşnice şi previzibile'.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara recent că extinderea 'nesăbuită' şi 'fără întrerupere' a blocului militar nord-atlantic este o greşeală care 'subminează stabilitatea Europei', iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, afirma că Moscova are nevoie de 'garanţii de 100% că nicio ţară nu se va gândi la aderarea Ucrainei la NATO'.

La Kiev, însă, majoritatea prooccidentală din noul parlament ucrainean a fixat ca prioritate aderarea Ucrainei la NATO, potrivit unui acord de coaliţie parafat şi făcut public vineri. Conform textului, parlamentul se angajează să modifice până la sfârşitul anului legislaţia naţională pentru 'a anula statutul de stat nealiniat al Ucrainei' şi pentru 'relansarea politicii în vederea aderării la NATO'.

Vladimir Putin face DEZVĂLUIRI despre viaţa sa privată

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ