Grecia vrea compensaţii din partea Germaniei pentru ocupaţia nazistă

| 25 apr, 2013

Grecia vrea să ceară compensaţii Germaniei pentru perioada în care ţara s-a aflat sub ocupaţia nazistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Problema este readusă în discuţie într-un raport al ministerului grec de Finanţe.

Ministrul grec de externe, Dimitris Avramopoulos, a declarat,  în faţa Parlamentului de la Atena, că guvernul este dispus să recurgă la toate mijloacele disponibile pentru a ajunge la un rezultat în această problemă.

Decizia ar putea accentua tensiunea deja resimţită în relaţiile dintre cele două ţări, în condiţiile în care Berlinul este cel care furnizează cea mai mare parte a planului de salvare, de 240 de miliarde de euro, acordat Greciei.

În plus, Germania, ale cărei forţe armate au ocupat Grecia în Al Doilea Război Mondial, susţine că a plătit deja toate compensaţiile datorate.

Avramopoulos a declarat că Ministerul de Finanţe grec a elaborat un raport pe această temă după studierea unor documente care acoperă peste şase decenii. Acesta va fi prezentat unor consilieri juridici din Grecia, iar ulterior, Atena va decide cum să îşi formuleze oficial cererea de compensaţii, a adăugat ministrul.

Discuţia a reapărut  într-un context în care Grecia suferă de pe urma măsurilor de austeritate impuse de creditorii săi, în special de Germania, drept condiţie pentru acordarea unui plan internaţional de salvare.

Pe de altă parte, Avramopoulos a avertizat că problema compensaţiilor nu trebuie legată de criza datoriilor. Potrivit lui, compensaţiile, "o problemă deschisă care datează de 60 de ani", sunt un subiect prea important pentru a fi încadrat în limitele crizei fiscale. 

Până în prezent, guvernul de coaliţie fragil de la Atena a primit aprecieri din partea cancelarului german Angela Merkel pentru că a început să refacă starea finanţelor Greciei. Premierul conservator Antonis Samaras a fost cel care a fost presat să ridice problema de către principalul partid de opoziţie, Syriza, care se opune planului de salvare.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ