Greşeli majore pe care le faci în POST

| 09 apr, 2014

La prima vedere postul este abținerea temporară de la anumite alimente. Biblic vorbind, lui Adam în Rai i s-a pus o singură interdicție, putea să mănânce de oriunde cu o singură excepție. Tocmai interzicerea mărului a atras-o pe Eva, iar apoi și pe Adam. Cu alte cuvinte situația noastră actuală, de muritori și păcătoși, s-ar datora tocmai mâncării.

Un alt fel de „dietă“ este cea determinată de credința religioasă. Toate religiile vorbesc despre post… și de ce nu? Ești ceea ce mănânci, dar nu poți spune că ești un aliment. Nu se poate vorbi despre post fără a privi și latura metafizică a simplului act de a mânca. Nu trăiești doar ca să mănânci, susţine nutriţionistul Mihaela Bilic pe site-ul său.

În loc de purificare, există riscul îngrăşării şi suprasolicitării organismul cu alimente bogate în E-uri. Persoanele care suferă de boli cronice, copiii, femeile însărcinate şi vârstnicii sunt cei mai afectaţi de regimul de post incorect.

Prin definiţie, postul presupune un regim alimentar din care lipsesc produsele de origine animală. Dar, pentru că tocmai acestea sunt bogate în vitamina B12, în fier şi în proteine cu valoare biologică ridicată, persoanele care ţin post rămân „descoperite" în ceea ce priveşte aportul acestor nutrienţi. Mai ales copiii şi femeile însărcinate resimt lipsa acestor proteine, astfel că o dietă bazată doar pe legume şi pe fructe nu le este recomandată.

În această perioadă, multe persoane încearcă să păcălească senzaţia de foame consumând cu precădere produse de patiserie sau de tip fast-food, cum sunt foietajele, cartofii prăjiţi sau chipsurile. Acestea pun în pericol sănătatea, fiind bogate în grăsimi hidrogenate, care se depun pe vasele de sânge. În plus, ele sunt lipsite de valoare nutritivă şi asigură o saţietate de scurtă durată.

Greșeli care trebuie evitate:

Postul nu este o cură de slăbire; din contră, se poate întâmpla exact pe dos, mai ales în cazul celor care consumă în exces paste făinoase

Nu trebuie insistat pe produsele care arată ca și cele de dulce; postul trebuie să caute simplitatea alimentului de bază (mănânci ca să trăiești)

Nu putem vorbi de post în cazul alcoolului sau tutunului, sau al oricărui fel de exces

Postul de o zi nu durează până la apusul soarelui sau până la miezul nopții, ci de dimineața până a doua zi dimineața; se evită astfel riscul de a adormi sătul ca să te mai poți odihni.

Cele mai indicate alimente sunt produsele nerafinate, obţinute din cereale integrale: orez brun, pâine integrală, fulgi integrali.

Perioada de post poate pune probleme celor care suferă de afecţiuni renale, hepatice, digestive, dar şi persoanelor cu un sistem imunitar slăbit sau celor aflate sub tratament medicamentos. Postul negru este cu atât mai periculos în aceste cazuri, dar şi în cazul diabeticilor.

„Aceştia trebuie să îşi ajusteze tratamentul, în caz contrar riscând o scădere severă a glicemiei", atrage atenţia medicul Adrian Copcea, citat de adevarul.ro. Şi excesul de grăsimi naturale şi de prăjeli, ambele prezente din plin în zacuscă, poate fi periculos pentru cei cu afecţiuni gastrice, dar şi pentru cei care vor să aibă grijă de siluetă.

Numeroase produse de post conţin aditivi alimentari de tipul aromelor şi potenţiatorilor de gust, menite să facă produsul mai gustos. De asemenea, pot fi bogate în conservanţi, care cresc durata de viaţă a produselor respective, cel mai întâlnit fiind sarea. Medicii nu le recomandă şi propun înlocuirea pateurilor, parizerului şi şniţelelor vegetale cu fasole, orez cu ciuperci sau cu cartofi fierţi.

 

Tag-uri: greseli, post
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ