Grupul OMV a dat în judecată Turcia. Află de ce

| 31 aug, 10:59

OMV încearcă să obţină despăgubiri din partea Turciei pentru decizia autorităţilor de la Ankara de a se retrage din proiectul Nabucco, care era sprijinit de Uniunea Europeană şi ar fi redus dependenţa Europei de gazul natural rusesc.

Grupul petrolier austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat în judecată Turcia şi pe premierul turc, Ahmet Davutoglu, în luna iunie a acestui an, pentru decizia de a se retrage din proiectul gazoductului Nabucco, afirma revista economică Trend.

La mijlocul anului 2013, consorţiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale din regiunea Mării Caspice spre Europa via Grecia şi Italia. Nabucco Vest şi Trans-Adriatic Pipeline erau singurele două proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa. Printre acţionarii proiectului Nabucco se număra şi compania românească Transgaz.

Trend mentioneaza ca Ankara a decis să se retragă din proiectul Nabucco şi în luna mai a acestui an a semnat un acord cu Rusia pentru un gazoduct alternativ denumit Turkish Stream. Publicaţia susţine că OMV a lichidat subsidiara OMV Nabucco Gas Pipeline International GmbH, creată special pentru proiectul Nabucco, înregistrând pierderi de 177,6 milioane de euro.

Între Austria şi Turcia există încă din 1988 un acord privind protecţia investiţiilor. Pe baza acestui tratat OMV vrea să obţină despăgubiri de la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială şi în luna iunie a depus o cerere în acest sens.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ