Guvernul a convocat de urgenţă Consiliul Economic și Social

| 29 mar, 14:28

Guvernul a convocat de urgenţă Consiliul Economic și Social, pentru a discuta și aviza schimbări importante la controversata OUG 114. Executivul are nevoie de avizul CES pentru a lua în discuție și aproba în ședința de Guvern noile modificări. La întâlnire va participa și ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Cel mai curajos act normativ de după Revoluţie, așa cum l-a definit chiar ministrul Finanțelor, va fi modificat din temelii. A fost nevoie de avertismente dure de la BNR, Consiliul Concurenței și din partea marilor companii pentru ca Executivul să-și dea seama că ,,ordonanța lăcomiei'' este un dezastru pentru economie.

Guvernul va adopta în următoarea şedinţa de Guvern, modificările la OUG 114.

Creditele în lei nu se vor mai raporta la ROBOR, ci la o medie a trazacţiilor la zi a ROBOR calculată trimestrial de BNR. Noua măsura de calcul va fi aplicată doar noilor împrumuturi. Cei care au deja credite trebuie să facă o cerere de refinanţare ce se negociază cu banca şi care poate duce la costuri chiar şi de o mie de euro.

Ordonanţa schimbă şi modul de calcul al taxei pe activele bancare. Aceasta nu va mai fi legată de nivelul ROBOR, ci va fi o taxă fixă de 0.4% pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mare de 1%. Pentru cele cu o cotă mai mică, impozotul va fi de 0,2%. 

În acelaşi timp, ordonanţa scoate de sub taxare CET-urile şi producătorii de curent pe bază de cărbune. Şi menţine plafonat preţul la gaze pentru populaţie, dar nu şi pentru consumatorii industriali. Lucru cu care cei din ALDE nu sunt de acord şi speră să îl rezolve. 

Nemulţumiri sunt şi în zona de turism, unde s-a interzis anagajarea zilierilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ