Guvernul cere păsuire la Bruxelles pentru legea "spălării banilor"

| 14 sep, 10:40

România riscă amenzi uriașe pentru neintroducerea în legislația națională a prevederilor dintr-o directivă europeană referitoare la spălarea banilor, dar Guvernul cerea în august 2018 un nou răgaz de la Comisia Europeană.

La o lună după ce Comisia Europeană a dat în judecată România într-o procedură de infringement, Guvernul Dăncilă se ruga de forul internațional pentru o păsuire până în octombrie 2018 a adoptării Legii pentru prevenirea spălării banilor.

Potrivit Hotnews.ro, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe, a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care cere un răgaz pentru adoptarea legii privind combaterea spălării banilor, România fiind amenințată cu amenzi uriașe, din banii contribuabililor.

Scrisoarea semnată de agentul guvernamental al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe, este redactată în limba română și este datată 23 august 2018. Documentul are ca destinatari doi importanți oficiali: comisarul european pentru Justiție și secretarul general al Comisiei Europene, care au în grijă un dosar foarte sensibil pentru România, Mecanismul pentru Cooperare și Verificare pe Justiție.

Legea pe care România nu a adoptat-o, încă, în Parlament ar trebui să transpună o directivă privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care trebuia să intre în vigoare acum mai bine de un an.

„Autorităţile române doresc să asigure Comisia că au în vedere obligaţia de a nu aduce atingere obiectivelor directivei prin măsurile pe care acestea le iau până la intrarea în vigoare a cadrului normativ pentru transpunerea Directivei 2015/849/UE. Faţă de aceste noi elemente învederate, autorităţile române doresc să adreseze Comisiei rugămintea de a le acorda răgazul de timp până la jumătatea lunii octombrie anul curent pentru a adopta şi publica în Monitorul Oficial al României proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", scria Radu Canțăr către Bruxelles.

Problema este că proiectul de lege trebuia să fie în vigoare în România cel târziu până pe 26 iunie 2017 și iată că în august 2018 Guvernul României mai cerea un răgaz de la Comisia Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ