Guvernul dă OUG pentru lefurile din primării. Banii din investiții se duc în salarii

| 19 feb, 16:34

Iepurașul vine mai repede pentru primari! Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care le permite să taie banii de investiții și să-i folosească pentru plata salariilor.

Anunțul a venit atât de la premierul Viorica Dăncilă, cât și de la ministrul Dezvoltării regionale, Paul Stănescu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România.

Vicepremierul Paul Stănescu a confirmat, luni, în fața jurnaliștilor, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care să le permită autorităților locale să folosească banii din excedentul bugetar pentru a acoperi cheltuieile salariale.

Paul Stănescu, care este și ministr al Dezvoltării regionale nu a vrut să recunoască că banii pentru investiții ar urma să fie folosiți pentru plata salariilor.

"Excedentul înseamnă o chestiune foarte sensibilă. Sunt proiecte multianuale, cofinanțări pentru proiecte europene, iar structura excedentului trebuie să fie foarte defalcată. S-a creat o chestiune pe care e greu să o explic aici, vrem să dăm o ordonanță de urgență, astfel încât din excedent să se plătească cheltuieli salariale, hotărâri judecătorești și arierate", a declarat Paul Stănescu.

Un mesaj similar le-a transmis premierul Dăncilă aleșilor prezenția la Adunarea comunelor din România:

"Ne vom asigura că veniturile din 2018 nu vor fi sub nivelul celor din 2017. În perioada următoare vom introduce și posibilitatea folosirii excedentului bugetar și pentru finanțarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecțiilor financiare sau a sentințelor judecătorești definitive".

Primarii din România s-au trezit cu o problemă majoră în urma a două decizii luate de guvernele PSD în 2017. Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% a tăiat sume de milioane sau chiar zeci de milioane de euro din bugetele autorităților locale.

Asta după ce Guvernul a permis primăriilor să își stabilească ce salarii vor, fiind eliminate restricțiile anterioare din legea responsabilității fiscale. Autoritățile locale s-au grăbit să majoreze lefurile și s-au trezit rapid nu doar fără bani de investiții, ci și de plata salariilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ