Guvernul discută astăzi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an

| 30 sep, 2014

Guvernul discută în şedinţa de astăzi proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2014.

Potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este principalul beneficiar al celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, instituţia primind 1,215 miliarde de lei, în timp ce Secretariatul General al Guvernului pierde cel mai mult, respectiv peste 1,340 miliarde de lei. 

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) creşte pe sold cu 575,2 milioane lei, principalele influenţe regăsindu-se la Programul Naţional de Dezvoltare Locală - 1,051 miliarde de lei, la Programul naţional de construcţii de interes public sau social derulat prin Compania Naţională de Investiţii - 83,6 milioane lei şi pentru achitarea primei de stat pentru economisire în domeniul locativ restantă aferentă depunerilor din anul 2013 - 182,3 milioane lei. Totodată, MDRAP va consemna o diminuare de 950 de milioane de lei a sumelor alocate pentru programe cu finanţare din Fonduri Europene Nerambursabile (FEN) postaderare. 

Bugetele locale primesc la rectificare suma de 1,167 miliarde de lei. Din aceasta, 140 de milioane de lei sunt destinaţi salariilor şi plăţii titlurilor executorii aferente învăţământului preuniversitar şi celui special. 56,7 milioane de lei merg către plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. 27,9 milioane de lei vor fi alocaţi pentru protecţia copilului; 17,3 milioane pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap iar 40 de milioane de lei va primi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. 

542 de milioane de lei - sume defalcate din TVA - vor fi alocaţi pentru drumurile judeţene şi comunale, cu menţiunea că repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale se face în funcţie de lungimea şi starea tehnica a acestora, prin hotărâre a consiliilor judeţene, după consultarea primarilor. 

Autorităţile locale vor primi 340 de milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor iar repartizarea banilor se va face potrivit prevederilor art. 33 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale. 

Începând cu anul 2010, cotele defalcate pe impozitul pe venit aferente bugetelor locale au fost diminuate de la 82% la 71,5%. Pentru anul 2014, această diminuare se traduce printr-o reducere a veniturilor bugetelor locale cu 2,335 miliarde de lei. 

Ministerul Afacerilor Interne va primi 254,9 milioane lei pentru echipament, utilităţi, carburanţi, muniţie şi armament, reparaţii pentru tehnica din dotare, achiziţionarea de materiale sanitare şi echipamente pentru reducerea vulnerabilităţii legate de boli grave cu potenţial înalt de contagiozitate. 

Şi Ministerul Apărării Naţionale primeşte BANI, respectiv 140,8 milioane de lei pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a unităţilor militare, operaţionalizarea şi menţinerea în funcţiune a Formaţiunii medicale de tip ROL2, precum şi pentru plata integrală a avionului scurt mediu curier C27 J Spartan nr. 6. 

Bugetul Ministerului Justiţiei va creşte cu 106,8 milioane de lei, suma fiind destinată acoperirii cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare la instanţele judecătoreşti (utilităţi, chirii sedii instanţe, servicii de prezentare, prelucrare şi distribuire a actelor de procedură, întreţinere şi reparaţii echipamente IT), dar şi asigurării finanţării proiectului 'Implementarea portalului N-lex' şi a implementării proiectului 'Reforma Sistemului Judiciar' semnat între Guvernul României şi BERD. 

Ministerul Afacerilor Externe va beneficia de 96 milioane de lei pentru întreţinerea şi funcţionarea misiunilor diplomatice, precum şi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare. 

Ordonatorii principali de credite care pierd BANI la rectificarea din septembrie sunt: Ministerul Finanţelor Publice, care va avea diminuat capitolul 'Acţiuni Generale' cu 992,8 milioane de lei; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, 1,048 miliarde de lei; Ministerul Transporturilor, 170,2 milioane de lei; şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, 164,9 milioane de lei. 

Ministerul Educaţiei va primi la rectificarea bugetară de marţi BANI pentru transferuri către universităţi, pentru modernizarea Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive, pentru plata cheltuielilor de personal, ca urmare a scăderii CAS, dar şi pentru plata titlurilor executorii în învăţământul preuniversitar. 

Banii alocaţi în plus pentru educaţie la această rectificare, în cadrul bugetului general consolidat, reprezintă 134,4 milioane de lei. 

Potrivit proiectului de rectificare, în cadrul bugetului Educaţiei se vor acorda 1,8 milioane lei transferuri către universităţi şi 3 milioane lei sume necesare modernizării instalaţiilor Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive (ELI). 

De asemenea, prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale (sume defalcate din TVA) se vor acorda 56,82 milioane de lei pentru salarii în învăţământul preuniversitar, 77,89 milioane pentru plata titlurilor executorii în învăţământul preuniversitar şi 5,28 milioane lei pentru salarii plus pentru plata titlurilor executorii în învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională. 

Bugetul Educaţiei se reduce cu suma de 1,8 milioane lei cheltuieli de personal, ca urmare a scăderii CAS, şi cu 50 de milioane lei din proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile. Surse politice susţin că diminuarea vine ca urmare a execuţiei bugetare înregistrate la 31 august 2014 de doar 41,6%. Suma bugetată pentru anul 2014, destinată proiectelor cu finanţare nerambursabilă, este de 782 milioane lei, ceea ce reprezintă: 200% din execuţie 2013, 355% execuţie 2012, 319% execuţie 2011, 852% execuţie 2010, 5615% execuţie 2009. 

Prin proiectul de rectificare bugetară s-au majorat cu 28,4 milioane de lei sumele pentru învăţământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii. 

De asemenea, au fost acordate 3 milioane lei pentru cheltuieli cu transportul studenţilor şi 10 milioane lei cheltuieli de investiţii. 

Ministerul Sănătăţii va primi la rectificarea bugetară de marţi 119,4 milioane de lei reprezentând alocări suplimentare destinate programelor naţionale de sănătate (HIV, oncologie, TBC), finanţarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale şi activităţii serviciilor de ambulanţă. 

În plus, Guvernul va aloca Ministerului Sănătăţii 15 milioane de lei pentru reabilitarea unor maternităţi, 3,84 milioane de lei vor fi destinaţi măsurilor de prevenire a Ebola iar 8,9 milioane de lei vor merge la finanţarea centrelor de permanenţă. Cheltuielile de capital cresc cu 0,75 de milioane de lei. 

Se diminuează cu 3,3 milioane de lei cheltuielile de personal, ca urmare a reducerii CAS, iar 348,4 milioane de lei reprezintă reducerea transferurilor de echilibrare a Fondului de sănătate, ca urmare a creşterii gradului de colectare a veniturilor acestui fond din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, faţă de nivelul estimat iniţial la elaborarea bugetului pe 2014. 

Surse guvernamentale susţin că veniturile din taxa clawback au fost mai mari decât cele estimate şi că această reducere de 348,4 milioane de lei se datorează faptului că încasările din taxele care merg direct în Fondul Naţional de Sănătate au fost mai mari şi nu mai este nevoie să se aloce BANI de la Ministerul Sănătăţii în Fondul de sănătate. 

De asemenea, bugetul MS se diminuează cu 60 de milioane de lei reprezentând contribuţia de sănătate pentru pensionari redusă la solicitarea ordonatorului principal de credite. 

În ceea ce priveşte Fondul Naţional de Sănătate, se alocă suplimentar 7,3 milioane de lei cheltuielilor de personal. 

Surse guvernamentale susţin că, deşi bugetul Ministerului Sănătăţii apare ca fiind diminuat cu 264,6 milioane de lei, de fapt, dacă din aceasta sumă se exclude reducerea din transferurile de echilibrare (348,4 de milioane de lei şi cei 60 de milioane de lei, în total 408,4 de milioane de lei ), banii alocaţi în plus la această rectificare Ministerului Sănătăţii sunt 143,8 milioane de lei şi că la nivelul bugetului general consolidat (Ministerul Sănătăţii şi Fondul Naţional de Sănătate), banii alocaţi suplimentar domeniului sănătăţii sunt 99,7 milioane de lei. 

Premierul Victor Ponta declara săptămâna trecută că Guvernul va face o rectificare bugetară pozitivă. 

'O să avem rectificarea, o rectificare pozitivă şi vreau de pe acum să vă spun (...) să daţi un mesaj foarte clar: salarii, drepturi salariale, persoanele cu dizabilităţi, însoţitorii, acele drepturi de natură salarială sau indemnizaţii le avem acoperite fără niciun fel de problemă. Restul, vedem ce putem să sprijinim şi ce putem să dăm şi pentru sănătate, şi pentru dezvoltare locală', afirma premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ