Guvernul duce ANAF în secolul XXI

| 15 sep, 2014

Platforma, denumită "Spaţiul virtual privat", este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore. Guvernanții intenționează ca proiectul să fie extins în 2015 în toată țara și de asemenea să adauge și alte categorii de informații ce pot fi accesate de fiecare utilizator.

Astăzi, ANAF a intrat în secolul informației și tehnologiei prin lansarea platformei online de pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic.

Platforma, denumită "Spaţiul virtual privat", este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore. Guvernanții intenționează ca proiectul să fie extins în 2015 în toată țara și de asemenea să adauge și alte categorii de informații ce pot fi accesate de fiecare utilizator. De asemenea, tot în 2015 se dorește extinderea programului și pentru persoanele juridice.

Citeşte şi: Ioana Petrescu: În minim şase luni vom plăti taxele şi impozitele cu cardul


Partea bună, până acum, este că bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului Ioana Petrescu, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi Ministerul Finanțelor Publice (MFP), însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere. MFP este în discuții cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program.

Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute ataşate.

De asemenea, ANAF va pune la dispoziția contribuabilului serviciul "Buletinul informativ fiscal", inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, prin intermediul căruia va oferi informații publice cu caracter fiscal, în scopul îndrumării contribuabililor în îndeplinirea obligațiilor fiscale, respectiv: calendarul obligațiilor fiscale, noutăți legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate, comunicate de presă.

În luna martie, ministrul Comunicațiilor, Răzvan Coțovelea, critica faptul că ANAF nu are încă o infrastructură informatizată, care să permită cetățeanului să-și plătească taxele de acasă. Iată că în curând criticile lui Coțovelea vor fi istorie, acesta fiind primul pas pentru aducerea Fiscului în secoulul XXI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 sep, 2014
Adis
Perfect de acord
Sunt perfect de acord - dar totusi trebuie sa existe un mod de a verifica identitatea persoanei - asa poti face pentru oricine un user daca cunosti date gen CNP , seri nr BI etc
16 sep, 2014
NICOSTIN
o parere
ma duce in alt secol trecand tot pe la ghiseul ANAF,tare prosti santem noi Romani,vreti sa pastrati acelasi numar de amgajati care nu stiu de ce sunt acolo mai ales acum inainte de alegeri

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ