Guvernul ține cont de nevoile populației, în prag de iarnă

| 27 aug, 2014

INDEPENDENŢĂ ENERGETICĂ. O veste foarte bună pentru români este că țara noastră nu mai are nevoie de importuri de gaze rusești pentru iarnă, oricât de grea ar fi, așa cum se tot întâmpla până acum câțiva ani.

Un nou calendar de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii casnici va fi negociat de autoritățile de la București cu Bruxelles-ul. Acest act de negociere presupune decalarea cu cinci ani a creșterii prețurilor la gaze, iar din punct de vedere al prețului la factură puterea executivă negociază ca scumpirile să fie de mică amploare.

Guvernul condus de Victor Ponta va purta discuții cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea deschiderii totale a pieței pentru consumatorii casnici la orizontul anilor 2023 – 2025, față de 2018, cât era convenit conform calendarului de liberalizare actual. Astfel, prețul gazelor livrate populației, ce urma să crească cu 3% de la 1 octombrie, va rămâne acelaşi, a anunţat Executivul.

Citeşte şi: Gazele de şist – viziunea Guvernului Ponta, esenţială nu doar pentru România, ci şi pentru Europa

Majorarea de preț de la 1 octombire nu se va mai aplica, pentru că Guvernul ține cont de nevoile populației, în prag de iarnă. Iar consumatorii casnici au dreptul să primească gaz mai ieftin până în 2018. Plus că acest drept al românilor nu este incompatibil cu legislația europeană, fapt pentru care autoritățile române vor continua discuțiile cu oficialitățile europene.

În consecință, potrivit comunicatului dat de Departamentul pentru Energie, Executivul condus de Victor Ponta nu va pune în aplicare creșterea prețului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent.

Iar doleanța Direcției Generale Întreprinderi a Comisiei Europene ca Guvernul să elimine obligativitatea producătorilor de gaze din România de a livra cu prioritate gaze din producția internă către populație nu va fi îndeplinită, deoarece acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislației comunitare, conform ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Citeşte şi: Gazoductul Iaşi-Ungheni: România şi-a făcut treaba

Mai mult, o veste foarte bună pentru români este că țara noastră nu mai are nevoie de importuri de gaze rusești pentru iarnă, oricât de grea ar fi, așa cum se tot întâmpla până acum câțiva ani. România are o producție locală suficientă de gaz, iar orice tentativă a Kremlinului de sistare a fluxului de gaze către Ucraina, deci implicit și către țara noastră, ar avea efecte foarte limitate pentru populația și industria locală.

Totodată, liderul PSD Victor Ponta a declarat că Guvernul nu intenționează să pună vreo taxă pe nicio centrală de apartament, dar că Executivul urmărește să sprijine modernizarea sistemelor de termoficare în marile orașe, unde gradul de poluare este mai mare, respectiv costului utilităților este mai ridicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 2014
Turda
Nu mai importam gaz deoarece nu mai avem industrie sa-l consume.
Ne mai si laudam cu asa performanta.
Articole pt.prosti.
Si voi sunteti cumparati?
28 aug, 2014
Ghita
Clar
Pai nu stii? Aceste site-uri :Romaniatv, Obiectiv, Economica.net sunt facute de Ghita ca sa-i manipuleze pe pensionari. Prin astfel de articole ce se adreseaza debililor mintal, incearca sa-i determine sa-l voteze pe Ponta ca sa-si scape baronii PSD pielea!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ