Guvernul Ponta duce creşterea economică în nivelul de trai al românilor

| 01 iul, 2014

Creştere economică. În condiţiile în care agenda publică este parazitată de subiecte sterile, precum fuziunea PDL PNL sau scandalul din jurul congresului PNL, care nu au nicio legătură cu agenda reală a cetăţenilor, teme cu impact real în viaţa cetăţenilor, precum performanţele guvernului, trec de multe ori neobservate de mass-media.

Pensii indexate. Dincolo de disputa politică, este nevoie de o analiză a principalilor indicatori ai performanţei guvernelor conduse de Victor Ponta, care au stabilizat macroeconomic România şi au putut iniţia o serie de măsuri ce ulterior s-au reflectat în creşterea nivelului de trai. Bazându-se pe o creştere economică peste aşteptări şi pe majorarea veniturilor bugetare, cabinetul a indexat, la începutul acestui an, cu 3,76% pensiile a 5,4 milioane de români, peste rata de inflaţie anuală de 1,55%. Cabinetele conduse de Victor Ponta sunt singurele care au respectat legea şi au indexat legea la început de an în raport cu inflaţia.

Citeşte şi: Locuri de muncă pe judeţe. Aproape 100.000 de noi locuri de muncă în primele luni

Salariu minim pe economie. În acelaşi timp, pentru a creşte nivelul de trai al românilor cu venituri mici, executivele conduse de Victor Ponta au reuşit să majoreze substanţial salariul minim de la 700 de lei, cât era în momentul preluării mandatului de premier de către Victor Ponta, în luna mai a anului 2012, la 900 de lei, în iulie 2014. Creşterea salariului minim cu aproximativ 30% în doar doi ani de mandat reprezintă o performanţă greu de egalat în condiţiile în care aceasta s-a făcut gradual şi în concordanţă cu respectarea parametrilor financiari, fără a crea astfel dezechilibre macroeconomice.

Salarii bugetari. Tot în acest an executivul a luat o serie de măsuri de creştere a veniturilor bugetarilor cu salarii mici. Astfel, 15.000 de medici rezidenţi au beneficiat în 2014 de o bursă de 150 de euro, iar 14.000 de profesori debutanţi au primit salarii cu 10% mai mari. Totodată, începând cu luna decembrie a acestui an, 125.000 de medici, asistenţi medicali şi asistenţi sociali vor beneficia de o creştere salarială cu 10%, în două etape. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că 230.000 de jandarmi, politişti, militari şi angajaţii serviciilor secrete vor putea beneficia de sporuri pentru zilele lucrate în weekend. Această măsură vine ca urmare a cumulării unui numărul mare de ore libere de către angajaţii structurilor de securitate care prin acordarea acestora risca să blocheze activitatea instituţiilor de de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

De remarcat totodată că intrarea în vigoare de la 1 iulie a programului de reducere a ratelor bancare şi acordarea de credite fiscale reprezintă un important sprijin pe care guvernul îl dă familiilor afectate de criza economică şi care nu au putut achita la timp obligaţiile către instituţiile financiare.

Citeşte şi: Cum a crescut puterea de cumpărare a pensionarilor

Nivel de trai. Aşadar, în contextul în care opoziţa este divizată şi captează atenţia publică prin promovarea unor conflicte sau a unor teme care nu au ca obiectiv dezvoltarea României, guvernul condus de Victor Ponta îşi vede în continuare de treabă, bifând rezultate economice dintre cele mai bune şi în prima parte a anului 2014. Astfel că, dincolo de încercările unei părţi a mass-media de a submina meritele actualului cabinet, Alianţa PSD-UNPR-PC a reuşit să demonstreze că poate în acelaşi timp să stimuleze creşterea economică şi să îmbunătăţească nivelul de trai al românilor fără a periclita echilibrele macroeconomice ale României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ