Guvernul repară "ghinionul" profesorilor. Salarii mai mari pentru dascăli din 2015

| 11 dec, 2014

Medicii şi profesorii vor avea salarii mai mari anul viitor. Salariul de bază minim brut pe ţară, în prezent de 900 de lei, va creşte şi el gradual şi va ajunge după primele luni ale lui 2015 la 1.050 de lei.

Salariile medicilor şi cele ale profesorilor vor creşte în 2015. Astfel, de la 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază, al soldelor funcţiei de bază şi al salariilor funcţiei de bază în cazul personalului din unităţile medico-sociale şi din sistemul public de asistenţă socială se va majora cu 100 de lei faţă de luna decembrie, potrivit raportului pe bugetul anului 2015.

Excepţie de la regulă vor face doar în cazul celor care anul viitor ar beneficia de majorări ale salariului de bază cu sume mai mari de 100 de lei, ca urmare a creşterii salariului de bază minim brut pe ţară.

Personalul didactic şi cel didactic auxiliar din învăţământ va obţine majorări salariale cu până la 5% începând cu 1 martie, respectiv cu până la 5% începând cu 1 septembrie.

Salariile celorlalţi bugetari vor rămân îngheţate.

Salariu minim brut de 1.050 de lei în 2015

Salariul de bază minim brut pe ţară se va majora în 2015 în două etape. Dacă la ora actuală acesta este de 900 de lei, în ianuarie ar urma să crească la 975 de lei, iar din iulie să ajungă la 1.050 de lei. Aproximativ 1,5 milioane de angajaţi vor avea de câştigat de pe urma acestei majorări.

Şi în 2014 salariul de bază minim brut a crescut gradual. În prima etapă, la 1 ianuarie 2014 acesta a crescut de la 800 de lei la 850 de lei. În a doua etapă, acesta a fost majorat cu încă 50 de lei şi a ajuns la 900 de lei.

Macovei, despre bugetul DNA pe 2015: Micul Ceauşescu vrea desfiinţarea DNA?

Măsurile implementate în 2015 în domeniul ocupării forţei de muncă

În 2015, dar şi în perioada 2016-2017, vor fi implementate legi revizuite în 2014, respectiv legea nr. 76/2002, nr. 279/2005, nr 72/2007 şi nr. 335/2013. Unele dintre cele mai importante măsuri cuprinse de acestea sunt:

- completarea veniturilor salariale ale angajaţilor prin acordarea unei sume în valoare de 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj la care ar fi avut dreptul aceştia dacă nu se angajau

- absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi cei ai şcolilor speciale, de cel puţin 16 ani, care se angajează cu program normal de lucru pe o perioadă mai mare de 12 luni primesc o primă de încadrare

- şomerii de lungă durată primesc prime de mobilitate

- timp de 12 luni sunt subvenţionate locurile de muncă pentru angajatorii care angajează pe o durată nedeterminată absolvenţi, şomeri de peste 45 de ani sau care sunt unici susţinători în familii monoparentale şi persoane cu handicap

- stimularea angajatorilor care încheie contracte de ucenicie prin acordarea unei subvenţii, pe întreaga perioadă a contractelor, de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă. Banii vin din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

- angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării acestuia o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă

- angajatorii care angajează elevi sau studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare dintre ei, pe o perioadă de cel mult 60 de zile, de un stimulent financiar lunar egal cu jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Presiunea externă îşi spune cuvântul. Se cere DIZOLVAREA Parlamentului

70% din românii de 20-64 de ani vor munci până în 2020

În raportul pe bugetul de anul viitor este menţionat şi angajamentul făcut de România ca parte a Strategiei Europa 2020.

"Obiectivul general este promovarea şi creşterea ocupării forţei de muncă în scopul atingerii până în 2020 a unei rate de ocupare de 70% pentru populaţia în vârstă de 20-64, în concordanţă cu priorităţile Strategiei Europa 2020", se arată în document.

Se va pune astfel accent pe creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor, în rândul persoanelor inactive şi al şomerilor şi pe întărirea capacităţii administrative a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a agenţiilor teritoriale.

Europa 2020 este strategia UE de creştere economică. Aceasta cuprinde cinci obiective majore, legate de ocuparea forţei de muncă, inovare, educaţie, incluziune socială şi mediu şi energie, care trebuie îndeplinite până în anul 2020.

FĂRĂ PRECEDENT! Gabriela Firea o acuză pe Kovesi: Minte

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ