Guvernul va oferi stimulente pentru marii consumatori de energie: ArcelorMittal, Alro, Interagro

| 19 mar, 2014

Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de miercuri ca saptamana viitoare va fi aprobat un "pachet de stimulare" a consumatorilor industriali de energie electrica si gaze naturale. Pachetul de stimulare este legat de preturile la energie si gaze.

Ponta a spus ca saptamana viitoare, pe 24 martie, Guvernul ar urma sa prezinte in fata Parlamentului actele normative privind pachetul de stimulare in zona energiei. Miercuri, pe 26 martie, Guvernul va adopta actele normative, acestea fiind initiate de ministrul economiei, Constantin Nita.

Principalii consumatori de energie din tara sunt combinatele ArcelorMittal si Alro precum si unitatile de productie de ingrasaminte chimice detinute de Interagro.


Guvernul a anuntat inca de acum cateva saptamani a vrea sa aprobe o schema de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie, schema care presupune reducerea cu pana la 85% a numarului de certificate verzi. Este un ajutor destinat doar marilor consumatori industriali.

Marii consumatori de energie, precum ArcelorMittal si Alro, fac de mai multa vreme presiuni pentru scutirea lor de la plata certificatelor verzi. Guvernul a cedat acestor presiuni si s-a gandit sa le acorde un astfel de ajutor de stat inca din vara anului trecut cand a fost elaborata Ordonanata de Urgenta privind reesalonarea acordarii de certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila. 

Ordonanta a fost aprobata de Parlament prin lege la sfarsitul anului trecut. Initial, presedintele Traian Basescu nu a dorit sa promulge legea deoarece nu ar fi fost notificata Comisia Europeana. Dupa trei luni de dispute cu premierul, Traian Basescu a promulgat, in cele din urma, legea. Aceasta prevede ca Legea in cauza prevede ca marii consumatori vor fi exceptati de la plata certificatelor verzi pentru un procent din cantitatea de energie electrica achizitionata, insa doar dupa notificarea Comisiei Europene si dupa obtinerea unei decizii de autorizare din partea acesteia. Potrivit legii, conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, ar urma sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ