Daniel Funeriu şi Valerian Vreme sunt anchetaţi de DNA pentru o pagubă de 9 milioane de euro

| 16 mai, 2013

Guvernul va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foştilor miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziţia de soft educaţional, în baza căreia ar fi efectuat plăţi de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane peste preţul real.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale, potrivit Mediafax.

"Este vorba despre o acuzaţie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea şi a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licenţe pentru computerele din şcoli, contracte începute între 2000 şi 2004. Am vegheat să nu se producă ilegalităţi la Ministerul Educaţiei pe perioada mandatului meu", scrie Funeriu joi pe blogul său personal. El subliniază că au existat plângeri împotriva sa ca ministru, dar că niciuna dintre ele nu s-a dovedit a fi adevărată, că au fost calomnii.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei, conduse de Vreme, respectiv Funeriu, în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale - programe informatice folosite în sistemul de educaţie românesc.

Raportul arată că sistemul educaţional din România a folosit timp de 2 ani programe ale platformei Microsoft Windows fără să aibă licenţă, care expirase începând cu 30 noiembrie 2009. Acordul, denumit Microsoft Campus and School Agreement, fusese încheiat cu reprezentanţa Microsoft din Irlanda.

Ministerul Comunicaţiilor nu s-a preocupat de reînnoirea licenţelor pentru Ministerul Educaţiei, deşi în septembrie 2009 se încheiase un nou contract cu o asociere de firme din Germania, condusă de firma D-con.net AG, care nu acoperea însă şi necesarul de licenţe educaţionale.

Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu l-a somat pe ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, să rezolve această problemă, acest lucru întâmplându-se însă abia în data de 19 ianuarie 2011, cu aproape doi ani după ce licenţele Windows expiraseră, arată raportul Corpului de Control al Guvernului.Contractul de achiziţie a fost semnat în luna august 2011, precizează Gândul.info.

Funeriu a umflat necesarul de Windows cu peste 70.000 de licenţe

Daniel Funeriu i-a comunicat lui Valerian Vreme că necesarul de licenţe Windows în sistemul educaţional este de 179.259 de pachete Pro Desktop şi 6.828 licenţe de Windows Server.Acest necesar a fost prins în contractul încheiat cu firma din Germania, în 2009, abia în luna august 2011. Costul total a fost de 13,9 milioane de euro pentru drept de utilizare în perioada 2011-2012.

Surpriza a apărut însă pe 28 decembrie 2012, când Ministerul Educaţiei condus de Remus Pricopie a constatat că necesarul de licenţe Windows era de fapt mult mai mic: 107.779, cu peste 70.000 mai puţine decât fuseseră contractate. Paguba creată astfel se ridică la 5,4 milioane de euro, care urmau să fie plătiţi în plus, în luna iunie 2013.

Mai mult, programele achiziţionate prin ordinul lui Daniel Funeriu nu se potriveau pe configuraţia unei mari părţi din calculatoarele din sistemul de educaţie, acestea fiind achiziţionate în perioada 2001-2008.

Acest surplus a fost negociat de Ministerul Comunicaţiilor, condus de Dan Nica, cu firma germană cu care se încheiase contractul iniţial, astfel că a fost eliminat din contract.

Licenţele Windows au fost cumpărate fără temei legal, sub semnătura lui Emil Boc

Raportul Guvernului mai arată că achiziţia de licenţe Windows s-a făcut şi fără temei legal, în sensul că nu a existat o alocare bugetară de 13,9 milioane de euro, cât era valoarea contractului, însă s-au făcut angajamente de plată către bănci în acest sens. De acest fapt se face vinovat ministrul Comunicaţiilor Valerian Vreme.

Mai mult, nu a existat o modificare a hotărârii de Guvern care stabilea iniţial achiziţia acestor licenţe pentru sistemul educaţional. Totul s-a făcut printr-o Notă semnată de miniştrii Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, lucru care contravine legii. Nota a fost contrasemnată de premierul Emil Boc, care şi-a dat astfel girul pe această ilegalitate, arată raportul Corpului de Control al Guvernului.

Răspunsul lui  Funeriu: ”Am vegheat să nu se producă ilegalităţi”

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că a vegheat să nu se producă ilegalităţi la Ministerul Educaţiei şi că de fapt au fost prelungite nişte contracte începute între 2000 şi 2004.

„Este vorba despre o acuzaţie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea şi a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licenţe pentru computerele din şcoli, contracte începute între 2000 şi 2004”, arată Funeriu într-un comunicat de presă.

Fostul ministru mai arată că au fost multe plângeri împotriva lui ca ministru, însă „ niciuna dintre ele dovedită adevărată, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii”.

„Voi analiza acuzaţiile aduse de Guvern şi voi răspunde celor îndrituiţi să investigheze aceste acuzaţii. Vreau să se aplice legea ca oricărui cetăţean al ţării”, mai arată Funeriu.

Vreme: "E o deturnare a atenţiei publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă România"

Fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat pentru Mediafax că pe timpul mandatului său tot ce s-a făcut a urmat proceduri clare, iar legalitatea a fost deasupra oricărui alt principiu.

"Eu am ţinut foarte mult la legalitate şi la proceduri. Tot ce am făcut acolo a fost procedural şi legal. Raportul e o deturnare a atenţiei publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă România", a spus Valerian Vreme.

El a adăugat că totul a fost făcut ţinând cont că erau implicate două ministere şi cu memorandum în Guvern.

"Din punctul de vedere al transparenţei, nu a existat niciun moment în care să nu existe transparenţă şi legalitate în actul decizional", a menţionat Vreme.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ