Hăncescu (FSLI): Salariile personalului nedidactic vor crește cu circa 20%; Guvernul va da joi o Ordonanță în acest sens

| 22 feb, 11:38

Salariile personalului nedidactic se vor majora cu circa 20%, prin acordarea sporului de vechime, de această creștere urmând să beneficieze 53.000 de oameni, a declarat, miercuri, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

El a subliniat că Executivul va da joi o Ordonanță de Urgență în acest sens și că nu este vorba despre un efort suplimentar, banii necesari, circa 90 de milioane de lei, fiind prinși în Legea bugetului.

"Este vorba de o problemă ce a apărut din cauza unor interpretări eronate. Este vorba de salarizarea personalului nedidactic. Ceea ce am discutat cu prim-ministrul este să se dea o Ordonanță mâine, astfel încât să se reglementeze începând cu data de 1 februarie și această problemă. Concret, este vorba de o majorare salarială de la 1 februarie spre 20%, prin acordarea sporului de vechime pentru personalul nedidactic. Este vorba de 53.000 de oameni pe care îi avem în sistem. (...) nu este vorba despre un efort suplimentar, în Legea bugetului acești bani erau prinși, circa 90 milioane lei", a afirmat Hăncescu, după întâlnirea cu premierul, de la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, inițial "s-a interpretat" că personalul nedidactic va beneficia de prevederile Ordonanței 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, ceea ce nu s-a întâmplat.

"S-a interpretat la un moment că ar beneficia de prevederile Ordonanței 2/2017, lucru care nu s-a concretizat și trebuia să găsim o soluție. În momentul în care a apărut Ordonanța 2 pentru salarizarea în Administrația publică au fost voci din Ministerul Muncii, Ministerul Educației care au spus că se încadrează și personalul nedidactic pe această ordonanță. Dar realitatea a demonstrat că lucrurile stau altfel și, de aceea, este nevoie de clarificări printr-un act normativ", a explicat liderul FSLI.

La rândul său, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a subliniat că în momentul de față "există disponibilitate" pentru rezolvarea problemei sporurilor, un "neajuns"generat de Ordonanța 99/2016, privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare

"Există disponibilitate în momentul de față de a rezolva acest neajuns pe care l-a generat Ordonanța 99, care a fost promovată de fosta guvernare. Problema aceasta, a sporurilor, este generată de Ordonanța 99. În momentul de față, există disponibilitate pentru clarificarea problemei sporurilor și, bineînțeles, identificarea resurselor financiare pentru intrarea în normalitate", a spus Nistor.

În ceea ce privește proiectul Legii salarizării personalului bugetar, Simion Hăncescu a subliniat că, în perioada următoare, vor avea loc discuții cu federațiile sindicale, proiectul urmând să fie finalizat în maximum o lună.

"Discuțiile au început săptămâna trecută. Am avut o primă discuție cu doamna ministru Olguța Vasilescu. În perioada următoare, se va discuta cu federațiile sindicale și, așa cum este calendarul, undeva în maximum o lună de zile această lege trebuie să fie finalizată", a spus liderul FSLI.

El a menționat că s-a discutat varianta unui salariu minim diferențiat în sectorul bugetar și în cel privat, dar "discuțiile vor continua, pentru că e o problemă să fie salarii diferite în sectorul bugetar față de sectorul privat și, probabil, se va ajunge la un salariu minim unic și în sectorul public și în cel economic".

Tag-uri: Hancescu, salarii
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ