Handicapul politic al contracandidaților lui Victor Ponta

| 18 sep, 2014

Timp de doi ani, de când alianța condusă de acesta a câștigat alegerile din 2012, Victor Ponta nu a făcut decât să corecteze cât a putut din erorile de pilotaj și gestionare defectuoasă a crizei economice mondiale.

Impunerea ca favorit în cursa pentru Cotroceni a premierului Victor Ponta, candidatul care în 1989 nu avea 18 ani, reprezintă punctul final al unui lung și anevoios ritual de purificare a structurilor de conducere ale statului român. Prin alegerile din noiembrie se pot în sfârșit încheia 25 de ani de tranziție spre o societate democratică, europeană, liberă. Indiferent de orientarea politică pretinsă în prezent, ceilalți pretendenți la președinția României au avut activitate în anii dictaturii comuniste. Fără să facem procese de intenții nimănui, este absolut de la sine înțeleasă afirmația că în acest sfert de veac societatea românească a dovedit că se rupe cu mare greutate de moștenirea unui trecut politic invaziv.

Citeşte şi: VICTOR PONTA CANDIDAT. Sondaj INSCOP. Victor Ponta cu un picior in Cotroceni

Singurul concurent al lui Victor Ponta, care face excepție la handicapul politic menționat, este Elena Udrea, fosta colaboratoare și persoană de încredere a președintelui Băsescu, ajunsă între timp lider al formațiunii populare care a și aderat recent la grupul popularilor din Parlamentul European. Dacă din perspectiva trecutului comunist inexistent, atât premierul, cât și fostul ministru Elena Udrea pornesc cu un avantaj evident, acesta se pierde rapid dintr-o retrospectivă mai strânsă. Trecutul imediat îl avantajează pe Victor Ponta, în aceeași măsură în care o dezavantajează pe fosta membră a cabinetului Boc. Timp de doi ani, de când alianța condusă de acesta a câștigat alegerile din 2012, Victor Ponta nu a făcut decât să corecteze cât a putut din erorile de pilotaj și gestionare defectuoasă a crizei economice mondiale, unele răni chiar adânci lăsate în urmă de guvernarea abrazivă din care Udrea a făcut parte și, de ce să ne ascundem, a avut numai avantaje.

Citeşte şi: Planul Elena Udrea - candidatul PMP pentru Cotroceni intră în linie dreaptă

Victor Ponta cumulează deci în prezent nu numai șansele maxime pentru a câștiga cursa prezidențială, dar reprezintă o șansă unică pentru societatea românească de a pune în sfârșit punct unui capitol istoric plin de pericole, erori și generator de pagubă și stagnare, capitol care a debutat cu intrarea în București a tancurilor diviziei Tudor Vladimirescu și a început să se surpe cu execuția cuplului Ceaușescu, la Târgoviște. În această lungă și chinuitoare devenire românească, din păcate, toți ceilalți concurenți sunt doar produse secundare ale regimului comunist virat în dreapta exotică și cu tentă autocrată a exoticului personaj Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ