Și cine sunt elitele, domnule Băsescu?

| 30 sep, 2014

Elite ca Traian Igaș, ministru de Interne în Guvernul Boc, care e cunoscut pentru faptul că și-a luat examenul de bacalaureat la 23 ani și pentru inventarea unor cuvinte ca “braNconaj”, “criminoLOgen” sau “compleCt”? De elite ca Traian Igaș avem nevoie în politică, domnule președinte? Sau de elite ca Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, cel căruia trebuia să îi șoptească asistenta ce avea de spus.

După zece ani de mandate, Traian Băsescu își pune problema implicării elitelor în viața politică din România. O propunere foarte întârziată, dar nu aceasta este problema. Întrebările pe care le ridică afirmația președintelui sunt următoarele: 1) De ce propune asta Traian Băsescu la o reuniunea nepublică pentru obținerea sprijinului pentru candidatura Elenei Udrea? 2) Cine sunt elitele?

Luni, președintele Traian Băsescu a găzduit la Cotroceni întâlnirea anuală a Clubului Politic, la care au participat deopotrivă politicieni, ambasadori, oameni de afaceri, directori de companii, jurnaliști, magistrați și foști sau actuali șefi de instituții. În total, 400 de invitați. Oaspetele de seamă a fost Elena Udrea, președinta PMP și candidatul de suflet al lui Băsescu în alegerile din noiembrie. Din afară, întreg dineul a părut o acțiune atent concertată pentru a obține susținere, financiară sau de altă natură, pentru candidata PMP. Spunem “din afară”, deoarece presa nu a avut acces la ce s-a petrecut în incinta Palatului, iar comunicatul Adminstrației Prezidențiale despre eveniment a fost extrem de lapidar.

Potrivit discursului publicat de Administrația Prezidențială, Băsescu le-a vorbit celor prezenți despre nevoia “de o elită politică formată din oameni care ştiu cine sunt, formată din profesionişti, formată din oameni care, dacă pleacă din politică, au refugiul în propria lor meserie, în propria lor preocupare, în calificarea pe care o au”. “Sunt prea mulţi oameni în politica românească necalificaţi, şi nu pentru că n-ar avea diplome, dar pentru că în meseria lor sunt nişte zerouri”, a spus șeful statului.

Excelent, la sfâșitul celui de-al doilea mandat, Băsescu cere imperios ca elitele “să se angreneze în politică”. Dar de ce transmite președintele acest mesaj în cadrul unui dineu privat, unor oameni care au fost selectați într-un mod netransparent de către un organizator necunoscut publicului? De ce discută președintele despre rolul elitelor în viața politică, într-un context în care nu sunt reprezentate toate sau măcar mai multe dintre formațiunile politice? În afara președintelui PMP nu au mai fost prezenți la reuniune liderii niciunui alt partid din România. Nu cumva îndemnul președintelui a fost ca elitele să se implice chiar în PMP?

Fie! Să se implice și în PMP – doar să se implice! Dar care elite? Elite ca Traian Igaș, ministru de Interne în Guvernul Boc, care e cunoscut pentru faptul că și-a luat examenul de bacalaureat la 23 ani și pentru inventarea unor cuvinte ca “braNconaj”, “criminoLOgen” sau “compleCt”? De elite ca Traian Igaș avem nevoie în politică, domnule președinte? Sau de elite ca Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, cel căruia trebuia să îi șoptească asistenta ce avea de spus în conferințele de presă? De elite ca Roberta Anastase, fosta președintă a Camerei Deputaților, a cărei mare realizare politică a fost faptul că a reprezentat România la Miss Univers? Acestea sunt elitele de care avem nevoie, domnule Băsescu? Cum credeți că se simțeau consilierii din ministerele doamnei Udrea, știind că lucrează pentru cineva care a luat bac-ul cu media 7,93? E ușor să vorbești, în spatele ușilor închise, despre nevoia de oameni de valoare, când, timp de zece ani, tu te-ai înconjurat în politică doar de Tălmăceni și nu ai promovat-o în funcții decât pe fiica ta – doamna EBa, moțul elitei!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 oct, 2014
gogu
Unul , altul
Elitele ar fi de la psd toate, si se vor reuni foarte curand la puscarie, impreuna cu ziaristii care ii ling in dos, inclusiv cei de aici!
Huo!
01 oct, 2014
ferenczy-comunicator
elitele PSD...au 2 moturi:Nastase si Ponta
Numele premierului Victor Ponta este menţionat în megadosarul fraudelor din IT. În referatul prin care DNA cere urmărirea penală a nouă miniştri, DNA a inserat o declaraţie a unui martor care face referire la premierul Victor Ponta. Din acestă declaraţie reiese că reprezentantul Fujitsu în România, Florică Claudiu, unul dintre personajele cheie ale afacerii cu licenţe Microsoft, ar fi intervenit pe lângă Victor Ponta, şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase. Martorul citat de DNA spune următoarele: „Persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, Alexandru Bittner, Remus Truică, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu (...) În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”.
ziarul Gandul

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ