Și dacă Iohannis este declarat incompatibil. Va plăti ACL din buzunar repetarea alegerilor?

| 24 oct, 2014

Joi, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit joi că solicitarea prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere preschimbarea termenului din dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi judecată luni, fapt care ar putea duce astfel la urgentarea soluționării întregului dosar.

Inițial ICCJ stabilise ca judecarea recursului declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în dosarul de incompatibilitate a lui Iohannis să aibă loc începând cu data de 18 noiembrie. Însă, se pare că reprezentații ANI vor cât mai rapid un verdict în acest caz, verdict care ar putea însă crea o situație complicată, în ciuda atitudinii generale afișată de Iohannis.

De fapt, acesta declara chiar cu o zi înainte ca ICCJ să admită în principiu recursul formulat de ANI că va candida indiferent de situație. „Pot să vă spun că voi candida indiferent ce o să se întâmple. Candidatura mea este depusă, este definitivă şi voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la ICCJ”, declara atunci la Adevărul Live Iohannis.

Însă, deși afirmațiile de la acel moment ale liderului PNL denotă atât siguranța cât și o oarecare doză de îngâmfare, situația este un pic mai complicată și o eventuală judecare mai rapidă a cazului nu va face decât să adauge necunoscute în întreg procesul. Conform legislației în vigoare, dacă este declarat incompatibil, liderul ACL nu va mai putea ocupa o funcție publică. Dacă verdictul ICCJ va fi dat între cele două tururi sau după terminarea unor alegeri câștigate de Iohannis, atunci ne vom găsi într-o situație complet nouă, în care CCR-ul ar putea fi sesizat într-un caz fără precedent și pentru care este greu de anticipat răspunsul dat de instanța constituțională.

Citeşte şi: Iohannis, JUDECAT înainte de alegerile prezidențiale. Ce declară candidatul ACL

Astfel, ne-am putea găsi inclusiv în situația în care CCR-ul ar putea cere repetarea alegerilor fără candidatul ACL, devenit incompatibil pentru a ocupa funcția supremă în stat. Implicațiile unei asemenea situații sunt greu de prezis, fiind vorba despre o problemă ce se referă la dinamica întregului proces democratic din România. De asemenea, dacă CCR-ul va invalida alegerile, atunci prin acțiunile sale Klaus Iohannis nu a făcut decât să ia altui candidat dreptul legitim de a participa în turul secund.

În toată această situație, oare cum vor privi instituțiile internaționale și aliații României situația creată de Iohannis? În egală măsură este important să ne întrebăm cine va fi considerat responsabil pentru toată această situație și cum va fi el tras la răspundere. Ar putea fi ACL-ul obligat să plătească repetarea alegerilor?

Deși scenariul prezentat anterior este unul extrem, esența situației rămâne aceeași, totul pornind de la dorința lui Klaus Iohannis de a intra în alegeri chiar dacă știa că are dosarul de incompatibilitate încă nesoluționat. Astfel, s-ar putea ca în doar câteva săptămâni să ne găsim într-o situație complicată în care există posibilitatea de a fi obligați să repetăm alegerile pentru că liderul ACL dorea cu orice preț să intre în lupta pentru Cotroceni, o dovadă supremă a ipocriziei candidatului care vorbește despre „România lucrului bine făcut”.

Citeşte şi: Ghiniohannis - candidatul cu dosar pedalează în zadar

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 oct, 2014
Palada Mieunel Cretinel
dar la cele doua referendumuri esuate a platit bai gaga,cineva?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ