Și mica economie începe să meargă bine

| 17 oct, 2014

Performanțele economice înregistrate în ultimii doi ani și jumătate au fost confirmate recent și de un studiu făcut la nivel global. Acesta a arătat că administratorii afacerilor de familie din țara noastră au declarat că firmele pe care le conduc au o situație financiară mai bună decât în anul precedent.

Cercetarea sociologică în cauză, realizată de PwC Family Business Survey în 40 de state ale lumii, printre care și România, a arătat faptul că trei sferturi dintre afacerile de familie din țara noastră au înregistrat, în ultimul an financiar, o creștere a cifrei de afaceri. „Afacerile antreprenoriale dau dovadă de rezistenţă şi de capacitate de adaptare, ele fiind fundamentul unei creşteri economice sănătoase. Totuşi, există o dinamică a familiei care poate avea un impact major asupra companiei, impact care pare să fie ignorat de către cei mai mulţi respondenţi”, a declarat Alexandru Medelean, unul dintre reprezentanții PwC România.

În acelaşi timp, studiul arată că șase din 10 patroni de afaceri de familie români se așteaptă la o dezvoltare a afacerii pe care o conduc în următorii ani iar 13% mizează chiar pe o creștere rapidă și agresivă. Optimismul arătat de micii antreprenori din țara noastră cu privire la viitorul afacerilor este întemeiat, în contextul în care, în ultimii doi ani economia românească s-a consolidat și s-a înscris pe un trend de creștere continuă. După ce anul trecut țara noastră a înregsitrat o creștere economică peste așteptări de 3,5%, în primele șase luni, PIB-ul României a crescut cu 2,6% față de primul trimestru al anului trecut. Majorarea PIB din prima partea a anului, la care contribuie din plin și micile afaceri, confirmă o dată în plus tendința de apreciere a economiei românești și, mulțumită exporturilor, a consumului intern și a producției industriale.

Faptul că mare parte din afacerile de familie au înregistrat o creștere în ultimul an se datoreză susţinerii oferite de guvernul Ponta printr-o serie de măsuri ce au avut ca obiectiv relansarea economică. Un sprijin important a fost realizat prin implementarea de către Guvern a schemelor de tip minimis şi a garanţiilor pentru IMM-uri. Totodată, pentru a stimula apariția de microîntreprinderi, cabinetul condus de Victor Ponta a modificat în acest an legea care acorda facilităţi tinerilor care înfiinţau firme. Astfel, a fost eliminată condiţia ca inițiatorii unei afaceri să aibă o vârstă maximă de 35 de ani, începând din acest an orice persoană care nu a mai gestionat o afacere va putea  beneficia de facilităţile fiscale şi de schemele de finanţare oferite pentru SRL-D-uri.

Mai mult, Executivul a inițiat o serie de măsuri pentru a sprijini afacerile de familie să se dezvolte, cum ar fi programele „Subvenții pentru 20 de joburi” și „Locuri de muncă subvenționate”. Prin cele două programe, antreprenorii pot crește numărul de angajați cu ajutorul unor subvenții de la stat. Antreprenorii care apelează la programul „Locuri de muncă subvenționate” pot angaja tineri absolvenți, elevi și studenți pentru un an, iar statul va asigura plata salariului minim. Prin intermediul, măsurii guvernamentale „Subvenții pentru 20 de joburi”, afacerile de familie mai mari sau aflate în plină dezvoltare pot angaja cel puțin 20 de persoane, iar statul va suporta o parte din cheltuielile salariale.

Pe lângă toate aceste proiecte iniţiate de cabinetul condus de Victor Ponta, un sprijin important pentru micile afaceri de familie îl constituite pachetul de stimulente fiscale oferit în cea de a doua parte a anului. Intrarea în vigoare a neimpozitării profitului reinvestit și a măsurii de reducere a CAS la anajator cu 5%, precum și eliminarea a 92 de taxe și impozite, vor constitui un sprijin important pentru mica economie, care în următorii ani va continua să se dezvolte contribuind la bunăstarea României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 oct, 2014
magda
JOB
Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila!Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze!Seriozitatea noastra este absoluta!Primele castiguri au fost deja acordate!Nu este joc piramidal sau MLM!Avem nevoie de operatori onlinecare sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii, trimiteti textul ,,Info" la adresa de email: [email protected]
20 oct, 2014
Gabriel
Tonomat
un articol scris de unii din "sclavii" lui Voiculescu. nici macar bani nu primeste pentru el. Doar paine si apa.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ