Și tăcerea e un răspuns: Iohannis acceptă prelungirea mandatului lui Băsescu?

| 09 sep, 2014

Ultima boacănă comisă public de Elena Udrea a alimentat suspiciunile deja existente referitoare la angajamentul democratic al președintelui Traian Băsescu.

Într-un recent schimb de replici cu purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova în privința numirii comisarului european din Partea României, Elena Udrea i-a luat din nou apărarea președintelui cerând de această dată ca acesta să beneficieze de un mandat prelungit. “Propun ca Traian Băsescu să stea încă 6 luni în funcție. Propun ca mandatul său să fie prelungit”, a declarat Elena Udrea la Romania TV, cu puțin înainte de a întrerupe brusc schimbul de replici în contradictoriu cu Șova.

Cei care urmăresc îndeaproape evoluția situației în cazul mandatului prezidențial pe cale de a se finaliza -sub o formă sau alta- știu foarte bine că speculațiile de până acum au fost alimentate și de discursul extrem de agresiv al lui Traian Băsescu, nerăbdător parcă să provoace un conflict fie și doar la nivel diplomatic cu Federația Rusă, chiar și cu riscul de a fi acuzat că a adoptat un discurs de o duritate care o depășește pe cea a aliaților României din NATO.

Este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că Traian Băsescu pare să ia foarte în serios semnalele pe care le primește din ce în ce mai des în ultima vreme despre redeschidera unui număr considerabil de anchete penale care îl privesc direct. Analiștii politici presupun că Băsescu ar încerca identificarea unei poziții de un echilibru fragil, în bua unui conflict declarat cu Federația Rusă, astfel încât să poată solicita -precum a spus chiar protejata sa din fruntea PMP – prelungirea mandatului. Din păcate pentru președintele României, existența unui proiect de demitere a sa, oricât de incipient, aruncă în derizoriu orice astfel de pretexte, devenite peste noapte mult prea transparente.

Citeşte şi: PNL a devenit un fel de Macovei în apărarea lui Băsescu

Mai mult de atât, un conflict al unui membru NATO cu un adversar de talia Federației Ruse este o problemă spinoasă și chiar aliații României nu pot permite ca un asemenea risc, de o gravitate fără precedent, să ajungă monedă de schimb în măruntele jocuri politice dâmbovițene prin care partida băsistă încearcă să dreagă busuiocul în pragul unor alegeri ce se anunță dezastruoase pentru interesele președintelui român. Pe de altă parte, propunerea scăpată de Elena Udrea este grevată din start de o condiție imposibil de îndeplinit.

Chiar dacă articolul 83 din Constituție, care este invocat indirect în acest caz, permite prelungirea mandatului prezidențial în caz de conflict sau calamitate, același articol precizează că prelungirea mandatului se face prin lege organică. Mai pe șleau spus, ca Băsescu să rămână în funcție peste perioada normală a mandatului său, Parlamentul trebuie să fie de acord. Iată, deci, un mic detaliu care răstoarnă carul mare al ambițiilor taberei lui Traian Băsescu. Nu numai că legislativul nu pare să fie dispus să facă o astfel de concesie tocmai politicianului care a sfidat și atacat permanent Parlamentul, dar este mai ușor de imaginat în conjunctura actuală alternativa prin care echipei condusă de actualul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, să-i reușească demiterea lui Băsescu, chiar pe ultima sută de metri ai mandatului său...

Până la urmă, fezabilă sau nu, prelungirea mandatului prezidențial este un subiect important din alt punct de vedere. Elenei Udrea, eterna favorită prezidențială, nu-i poate reproșa nimeni că duce atașamentul față de Traian Băsescu dincolo de limitele rezonabile. Acțiunile liderului unui partid care abia reprezintă vreo 6% din opțiunile electoratului pot fi ignorate, chiar dacă acestea sfidează logica politică.

Mai gravă este lipsa de reacție a adevăratei opoziții, care tace adânc la enunțarea unei astfel de aberații cu conotații antidemocratice grave. Cât timp Iohannis tace și pare să încuviințeze day dreaming-ul Elenei Udrea, fantasmele politice ale acesteia sunt în concordanță totală cu poziția altui fruntaș liberal, Ludovic Orban, care nu se sfiește să-i urecheze public pe aceia care au avut îndrăzneala să ceară o nouă demitere a președintelui Băsescu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis este convins că Antonescu îl va susţine în campania electorală

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ