Și totuși, care este proiectul lui Iohannis pentru România?

| 28 noi, 2014

Klaus Iohannis este președintele ales al României de două săptămâni, dar viziunea sa e la fel de necunoscută ca înainte de intrarea în campanie. Iohannis menține totul la nivel discursiv, iar până în acest moment nu a reușit să iasă din logica de campanie și să propună o direcție concretă.

Mai mult decât atât, neamțul pare că profită de timpul rămas până la investire pentru a trasa directive și a face ordine în partidul pe care îl lasă în urmă, nicidecum să se pregătească să intre în pâine imediat după ocuparea fotoliului prezidențial.

Statul de drept și asigurarea independenței justiției, una dintre temele principale de campanie ale președintelui ales, care, însă, nu-și găsește un echivalent în viața reală prin lipsa unei propuneri, acțiuni concrete în acest sens. Așa cum menționa astăzi și fostul peședinte liberal Crin Antonescu „statul de drept și combaterea corupției nu sunt apanajul Dreptei. Și un partid de stânga democratic apără statul de drept, vrea să fie condamnați corupții și nu-i întreține”. Prin urmare, Iohannis trebuie să înțeleagă că nu este suficient doar să propovaduiești aceste lucruri. Politica externă, una dintre cele mai importante responsabilități ale șefului statului, dar o vulnerabilitate mare a președintelui ales, lucru care s-a putut observa și pe durata campaniei prezidențiale, rămâne la același nivel discursiv. Klaus Iohannis repetă obsesiv că politica externă trebuie să se bazeze pe cei trei piloni – NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA – dar nimic dincolo de asta. Rămâne de văzut ce mesaj va transmite cu ocazia vizitei în Republica Moldova, mai ales în condițiile în care poziționarea sa fața de Rusia nu este neapărat una constantă.

Educația, un alt domeniu pentru care președintele ales a arătat un interes major încă din momentul lansării candidaturii, a rămas în ceață, Klaus Iohannis renunțând cu totul, părcă, de a mai încerca să mai propună acțiuni concrete de reformă a sistemului de învățământ. Nici la capitolul Sănătate președintele ales nu stă foarte bine, iar aceeași situație se aplică și în ceea ce privește Economia – de reducerea TVA, de exemplu, președintele ales nu mai spune nimic din momentul anunțării rezultatelor.

Practic, faptul că a devenit președintele ales nu a schimbat cu nimic faptul că Iohannis încă nu este în măsură să explice în ce constă și ce presupune proiectul său pentru România. Imdeiat după ce euforia și beția puterii va trece, Iohannis va fi nevoit să demonstreze că este în stare să propună românilor o viziune viabilă și fezabilă pentru țară.

Tag-uri: Klaus Iohannis, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

15 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 2014
ferenczi ioan
Rasturnare de situatie in dosarul referendumului fraudat...
Vanghelie sare in apararea lui Dragnea
Vrea sa fie martor
N-au fraudat,au facut suveici...
pastreaza traditiile populare
au vrut sa arate ca sunt mandri ca sunt romani
"Ce a vrut Dragnea? - Sa facem o suveica ca la referendum sa castigam alegerile cu primarii. I-au bagat si pe primari in incurcaturi cu ametelile lor", a spus Vanghelie.
28 noi, 2014
cantautor
ghita-iliescu 0-1(scor pauza)
28 noi, 2014
Mirela Palada
jurnalista Sorina Matei scrie, intr-un articol de pe blogul sau, ca "potrivit mesajelor interne ale PSD, in participarile publice de astazi (vineri -n.r.) ale liderilor PSD - aparitii in emisiuni televizate sau participari la radio, precum si in comunicarea online pe retelele de socializare, toti membrii partidului trebuie sa se informeze de pe Romania TV, Economica.net si de pe siteul oficial al lui Victor Ponta.

O singura referire vizeaza si o informatie din revista Capital pe care PSD o prezinta sub titlul: "Romania e pe val! PIB-ul va creste in ritm accelerat".

Mesajele interne ale PSD cuprind astfel nu mai putin de doua referiri la informatiile de pe siteul televiziunii Romania TV controlata de Sebastian Ghita, una de pe siteul Victorponta.ro si una de pe siteul Economica.net, parte a grupului media controlat tot de Sebastian Ghita, scrie Sorina Matei, jurnalist B1 TV.

Informatia pe care reprezentantii PSD trebuie sa o prezinte publicului de pe portalul Economica.net face referire la o declaratie a ministrului delegat pentru IMM, Florin Nicolae Jianu.

Potrivit unei investigatii Rise Project, "ministrul Florin Jianu este implicat in reteaua de spalare de bani anchetata de procurorii DIICOT in dosarul Cosma- Pavaleanu". Jurnalistii Rise Project sustin ca "tehnocratul pretinde ca lucreaza la "crearea viitorului cadru economic european" si ca lupta impotriva evaziunii fiscale, dar fima lui este urmarita penal pentru spalare de bani si evaziune intr-un caz de crima organizata in care sunt implicati oameni - cheie din PSD, principalul partid de guvernamant".
28 noi, 2014
elenus
care sa fie planul?
Tinand cont ca il are pe langa el Pe Mihai Razvan Ungureanu(tine-ti minte -fost premier al Romaniei-cel cu mii de euro date din bugetul statului pentru creme si parfumuri)cred ca planul lui KJ este de a-si cumpara si el niste parfumuri si creme :)) are nevoie pentru fata :))
28 noi, 2014
Stefan Asavului
Bute nu mai lupta pentru centura mondiala..
proiectul pe termen scurt al lui Iohannis,o lupta Iliescu_Ghita
biletele se gasesc la toate organizatiile PSD
arbitru neutru:Dan Sultanescu
28 noi, 2014
guest1
parfumuri
http://www.elsieashop.ro
Cele mai bune preturi pentru parfumuri!Ideale pentru cadou!
Vin Sarbatorile!profita acum si cumpara cadouri pentru cei dragi!
Da Like&Share pe Facebook paginii noastre ,fa-ti cont pe site-u nostru www.elsieashop.ro si beneficiezi de 10 % reducere la fiecare produs comandat ,daca esti la prima comanda pe site
28 noi, 2014
cantautor
Mircea Goană i-a încurajat pe "PSD-diştii adevăraţi" să îşi ia partidul înapoi, partid confiscat de "frăţia banului Ghiţa-Ponta-Dragnea", din care el nu face parte. El şi-a exprimat convingerea că obstrucţionarea votului din diaspora a fost un plan deliberat a lui Ponta, deşi a fost sfătuit să facă secţii suplimentare de vot.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ