Ia Înalta Curte locul Curţii Constituţionale?

| 21 noi, 2014

Comportament bizar al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a anunţat începerea unei anchete cu privire la modul de organizare a votului pentru românii din diaspora.

Asta în condiţiile în care judecătorii Curţii Constituţionale s-au reunit vineri, la ora 10.00, pentru a valida rezultatele scrutinului din 16 noiembrie, CCR respingând contestaţiile depuse împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

„Vineri să fiţi pregătiţi de mare şedinţa festivă”, a declarat joi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, încă de la sosirea la sediul CCR. Ulterior, Curtea Constituţională a respins contestaţiile prin care se solicită anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Citeşte şi: Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor și mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis

Tot joi, judecătorii CCR au primit din partea Biroului Electoral Central procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la alegerea pentru preşedintele României din data de 16 noiembrie, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului. În aceste condiţii, vineri va urma o ceremonie de validare a preşedintelui, moment în care va avea loc primul discurs oficial al noului şef al statului, după care acesta va depune jurământul în Parlament.

Cu toate acestea, Parchetul General a anunţat că a început cercetarea in rem privind modul în care s-a organizat votul pentru românii din străinătate.

“Ca cetăţean cred că pe orice problematică trebuie să se efectueze cercetări pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populaţia l-a manifestat faţă de acest subiect”, a declarat şi şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu. Mai mult, Livia Stanciu a susţinut că se putea emite o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de vot din străinătate.

Citeşte şi: Şeful CCR anunţă investitura lui Iohannis: Ţara nu poate fi lăsată fără preşedinte nici măcar o zi

Afirmaţiile făcute de Livia Stanciu pot fi catalogate ca fiind cel puţin nepotrivite. Şi asta pentru că declaraţiile acesteia nu au fost făcute din postura unui simplu cetăţean, aşa cum se pretinde a fi, ci din postura de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Or, este greşită şi de nedorit în acelaşi timp încercarea de a aduce ÎCCJ în zona electorală. Totodată, BEC nu a sesizat niciun fel de nereguli în timpul desfăşurării procesului de vot, atât în diaspora cât şi în ţară, CCR urmând să valideze vineri alegererea noului preşedinte.

În acest context, un demers precum cel susţinut de ÎCCJ prin vocea Liviei Stanciu este nu doar nefolositor, cât şi contraproductiv. În schimb, îndreptarea atenţiei ar trebui să meargă mai degrabă către găsirea soluţiilor privind îmbunătăţirea procesului de vot pentru românii din străinătate, astfel încât scrutinul din 2016 să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 noi, 2014
Echivalentu
Si daca ii vedem pectoralii ?
Poate isi arata muschii Livica si il declara pe Johannis incompatibil, sa vedeti cum cinci judecatori urineaza pe cei vreo sase milioane care zic ca si-au castigat tara, asa ca sa fie echivalenta din 2012. Inca o "lovitura de stat" mai conteaza ? Media e pregatita !
21 noi, 2014
Palada Pufy
la ce ora e ceremonia cu Ponta la CCR?
am fost cam matrafoxat aseara si am uitat ora....
21 noi, 2014
cantautor
pai exact asta este solutia:se cauta vinovatii,acestia platesc pentru ce au facut, iar altii,in 2016 stiu ca unde-i lege,nu-i tocmeala...
si pe lege,mai infiinteaza sectii de votare noi,in strainatate..
simplu Dle Sultanescu,la fel de simplu cum ai luat banii PSD-ului degeaba....adica nu degeaba,pentru strategia castigatoare

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ