ICCJ nu va putea fugi de un verdict în cazul ANI-Iohannis timp de cinci ani

| 19 noi, 2014

Într-o formulă mai plastică, se poate spune că dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi un adevărat schelet în dulap, așa cum dosarul ”Flota” i-a urmărit carierea politică lui Traian Băsescu, mentorul noului președinte ales.

Marți, 18 noiembrie, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuiau să stabilească dacă recursul Agenţiei Naţionale de Integritate privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis este sau nu admisibil. Numai că în locul unei soluții pe care o așteaptă toată lumea, ICCJ a decis o nouă amânare. Judecătorii urmează a se pronunța asupra cazului pe 25 noiembrie.

Desigur, motivele care au determinat ICCJ să amâne încă o dată o decizie în dosarul de incompatibilitate în care este implicat Klaus Iohannis pot fi discutate. Cert este însă că prelungirea stării de incertitudine în ceea ce-l privește pe noul președinte ales nu este deloc de bun augur. Mai întâi, Klaus Iohannis a intrat într-o competiție electorală fără a-și fi lămurit situația legată de propria incompatibilitate. Astfel că, dincolo de problemele de legalitate, Klaus Iohannis are și o mare problemă de moralitate care îi va urmări cei cinci ani de mandat ca președinte al României.

Într-o formulă mai plastică, se poate spune că dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi un adevărat schelet în dulap, așa cum dosarul ”Flota” i-a urmărit carierea politică lui Traian Băsescu, mentorul noului președinte ales.

Pentru cei care nu sunt la curent cu problemele de natură legală ale lui Klaus Iohannis, se cuvine o scurtă recapitulare a speţei. Preşedintele nou ales se află de un an şi jumătate într-un proces cu Agenţia Naţională de Integritate într-un caz ce constată starea de incompatibilitate a primarului de la Sibiu. În 24 aprilie 2013, ANI a constatat că edilul se află în stare de incompatibilitate, întrucât avea şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În luna septembrie a anului 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constată că liderul liberal se află în incompatibilitate.  Agenţia a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Alba Iulia, urmând ca dosarul să fie judecat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Termenul a fost amânat de mai multe ori, iar următoarea înfățișare ar urma să aibă loc pe 25 noiembrie.

Că verdictul final în cazul incompatibilității reclamate de ANI va veni pe 25 noiembrie sau la altă dată ulterioară conteaza mai puțin. Realitatea este că proaspătul ales în funcția de președinte al României nu va putea fugi la nesfârșit de o sentință definitivă pe care ICCJ este datoare să o formuleze. Un eventual verdict care să confirme starea de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis ar crea o problemă majoră noului președinte. Chiar dacă Klaus Iohannis speră să se ascundă în spatele imunității pe care i-o conferă funcția de îndată ca va depune jurământul de învestitură, speța va fi una complicată. Cel mai probabil, cazul va ajunge pe masa judecătorilor Curții Constituționale, iar una dintre soluțiile CCR poate fi inclusiv aceea a deposedării lui Klaus Iohannis de mandatul de președinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
dorina
ICCJ
Nu pricep de ce s-a ajuns pina aici??Cind se depun candidaturile pentru o functie,nu se fac verificari??Mai ales pentru functia suprema in stat.....Poate candida orice individ,chiar avand probleme cu legea??Intrucit consecintzele declararii lui K.J. incompatibil ,acum,ar fi de neimaginat,ma intreb de ce nimeni nu a facut nimic?..Sau se miza pe treaba asta??Trebuie sa fie ,,macel,,...pentru ce??
19 noi, 2014
Testare
Serios?
1. Read all the headlines: http://www.obiectiv.info/autori/alexandra-radu.html - very objective, right?
2. And who is this so called journalist you might ask? http://www.linkedin.com/pub/victoria-lichocki/37/3a4/71b
Interesant, nu?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ