Îi este frică lui Blaga de Udrea?

| 26 mar, 2014

În tabăra lui Vasile Blaga domnește disperarea după ce ultimele sondaje de opinie au demonstrat că PDL-iștii se află pe un trend accentuat de scădere.

Nici nu a apucat bine să fie publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a guvernului privind organizarea alegerilor parțiale, că democrat-liberalii au și decretat că actul normativ încalcă Legea Fundamentală. Astfel, într-o conferință de presă organizată marți, liderul deputaților democrat-liberali, Tinel Gheorghe, a anunțat că parlamentarii PDL din ambele Camere îi solicită Avocatului Poporului să atace OUG în discuție la CCR.

Conform argumentelor prezentate de democrat-liberali, actul normativ al guvernului ar modifica drepturile politice fundamentale prevăzute de art. 36 - 38 din Constituţie, care sunt parte din categoria drepturilor electorale. Dincolo însă de aceste pretinse motivații, miza reală pentru care democrat-liberalii doresc ca OUG în discuție să fie declarată neconstituțională este aceea de a bara posibilitatea partidelor care nu au trecut pragul electoral la precedentele alegeri (sau care nu existau la acel moment) de a depune candidaturi pentru ocuparea locurilor vacante de deputați și senatori.

Și aceasta pentru că din OUG lipsește prevederea care bloca prezentarea de candidaţi de către partidele neparlamentare. Astfel, conform legii 35/2008, „la alegerile parţiale pot participa numai partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care la alegerile generale au îndeplinit pragul electoral, individual sau într-o alianţă politică ori electorală prezentarea de candidaţi de către partidele neparlamentare. Alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător”.

Această prevedere a fost modificată în OUG, fiind păstrat doar finalul alineatului în discuție, în baza unei decizii a CCR din 2010. Altfel spus, legalitatea demersului cabinetului este deasupra oricărei îndoieli, fapt pe care cu siguranță democrat-liberalii îl știu foarte bine.

Numai că în tabăra lui Vasile Blaga domnește disperarea după ce ultimele sondaje de opinie au demonstrat că PDL-iștii se află pe un trend accentuat de scădere. Spre exemplu, conform ultimei cercetări sociologice date publicității de către CSCI, PDL ar obține doar 10% din voturi, la fel ca și PMP.

În mod evident, trendurile puse în evidență de sondaje nu-i cad deloc bine conducerii democrat-liberale. Dacă măsurătorile vor fi confirmate la urne, PDL ar înregistra o dublă înfrângere și ar fi pur și simplu umilit de PMP.

Așa încât Vasile Blaga încearcă să reducă pe cât posibil proporțiile dezastrului și, ca urmare, încearcă să blocheze desfășurarea simultană a alegerilor parțiale cu scrutinul europarlamentar, doar pentru a împiedica traseiștii grupați în jurul Elenei Udrea să candideze și să își mai întărească astfel forța parlamentară.

Ce mai contează că argumentația sa constituțională nu ține, sau că desfășurarea în aceeași zi a celor două scrutine va aduce o importantă economie la buget?! Oricum formațiunii lui Vasile Blaga nu i-a păsat niciodată de asemenea ”flecuștețe” și ar fi fost culmea să înceapă să îi pese tocmai acum, când Elena Udrea le suflă în ceafă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 apr, 2014
Ana
Lui Blaga sa ii fie teama de Udrea? Nu,zau. Sa fim seriosi.Dar cine este parasuta asta? Cred cu adevarat ca Blaga se pisa imprastiat de frica acestei parasute..Dupa alegerile prezidentiale Nutica ca si iubitul ei sef vor fi istorie,nu va auzi nici dracu de inculta si spalacita asta Blaga o striveste dintr-o privire nici nu are ce ciuguli de ea.O nulitate.Daca Lenuta nu sta in banca ei s-ar putea sa apara niste dosare.....niciodata nu stii de unde sare iepurele
27 mar, 2014
goPonta4President
nu,Blaga este "buldog"...
are o singura teama:sa nu piarda ginerele contractele cu statul
de aceea este curajos cu ceilalti....si uita des de Ponta

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ