În ce limbă vorbea Iisus Hristos? Papa Francisc a dezvăluit misterul!

| 27 mai, 2014

Papa Francisc si premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut un mic dezacord in legatura cu limba vorbita de Iisus, in urma cu peste doua milenii.

In afara de problema limbii folosite de Mantuitor, deseori se pune in discutie si chestiunea “nationalitatii” lui Hristos. In acest sens, in Palestina foarte multa lume este convinsa ca Iisus Hristos a fost palestinian.

“Iisus a fost aici, pe acest pamant. A vorbit ebraica”, i-a spus Benjamin Netanyahu papei Francisc, in timpul unei intalniri publice, la Ierusalim, unde premierul israelian a vorbit despre legatura puternica dintre iudaism si crestinism, informeaza dailymail.co.uk.

“Aramaica”, l-a corectat imediat papa Francisc, care a efectuat o vizita de trei zile in Israel.

“Vorbea aramaica, dar cunostea limba ebraica”, a raspuns Netanyahu.  La fel ca multe lucruri din Orientul Mijlociu, discutiile moderne despre Iisus sunt complicate si adeseori politizate.

Evreu fiind, Iisus s-a nascut in Betleem, in Iudeea, o regiune pe atunci administrata de romani, in prezent Cisiordania.

A crescut in Nazaret si a propovaduit in Galileea, ambele aflate in Israelul de astazi, si a murit in Ierusalim, un oras venerat de evrei, crestini si musulmani, revendicat in prezent atat de israelieni, cat si de palestinieni.

Palestinienii spun uneori ca Iisus era palestinian. Israelienii neaga cu tarie aceasta afirmatie.

Profesorul israelian de lingvistica Ghil’ad Zuckermann a declarat intr-un interviu pentru agentia de presa Reuters ca atat Benjamin Netanyahu, fiul unui reputat istoric evreu, cat si papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lumea intreaga, au dreptate.

“Iisus era un vorbitor nativ de aramaica, spune Ghil’ad Zuckermann, referindu-se la aceasta limba semitica disparuta, inrudita cu ebraica. Insa el cunostea si ebraica, pentru ca pe atunci existau deja scrieri religioase in ebraica, iar acestea au supravietuit pana in zilele noastre”, a adaugat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 2014
Cuviosul Portofenie
Fiilor, nu vă lasaţi ademeniţi de falsele moaşte, vechi, tari si urât mirositoare ! Vă rog să veniţi la biserică pentru că am să vă poftesc sub patrafirul meu. Aici veţi găsi unicele moaşte vii, compuse dintr-un organ cilindric, vânjos şi lung de 20 de centimetri, cu cap gros, precum şi două bile păroase şi mari asemeni unor ouă de struţ. Sunt fierbinţi, primitoare, izvorăsc o mireasmă dulce de ştromeleag şi dacă le molfăiţi alene, veţi trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, lăptos, fierbinte si reconfortant. Aşadar, nu mai aşteptaţi, ci poftiţi la coadă, la adevăratele moaşte făcătoare de minuni ale cuviosului Portofenie !
09 iul, 2014
Părintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

******
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !

******
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

******
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

******
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.

******
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.

******
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”

******
Care este diferenţa dintre Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

******
Care este deosebirea dintre o femeie şi o biserică ?
- În biserică mai întâi intri şi tocmai apoi te rogi.

******
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

******
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.
01 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Conflict în stil mafiot între două bande de preoţi

Având reputaţia unui loc al moralităţii şi al regăsirii sufleteşti, Catedrala Patriarhală a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului “Popii Căldărari”, au descins în zona de influenţă a rivalilor din clanul “Popii Ursari”. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale ciocănitoarei Woody. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de călugări, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, credinţe sparte şi haruri fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Sofronie, zis şi Tămâie, temut membru al “Popilor Căldărari”, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a pus-o de mântuire.”, a declarat monahul Ilarie.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, credinţa strămoşească dacică ortodoxă îşi va putea recăpăta locul binemeritat în inimile enoriaşilor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ