În ce topuri crește România

| 28 ian, 19:31

Potrivit unui studiu realizat de Heritage Foundation în parteneriat cu Wall Street Journal, România a urcat cinci poziţii, până pe locul 57, într-un clasament global al libertăţii economice din 178 de state. Dar acesta nu este singurul top în care România crește – avem motive de mândrie și în domenii IT, agricultură și producție industrială (mai ales auto)!

Vestea este una foarte bună, ținând cont că țara noastră este mai sus în clasament decât state precum Portugalia, Franţa, Italia, Grecia sau Rusia. Desigur, nu ne putem compara cu economiile occidentale dezvoltate, dar îmbunătățirile sunt semnificative n privința unor criterii precum libertatea faţă de corupţie, libertatea cheltuielilor guvernamentale, libertatea muncii, libertatea monetară şi libertatea comerţului.

Practic terenul pierdut din cauza crizei economice a fost recuperat, iar statele care se bucură de un ritm accelerat de dezvoltare au o atitudine mai deschisă față de activitățile economice și, în unele cazuri, reglementări mai puține.

Zona în care țara noastră stă cel mai bune este cu siguranță cea a domeniului IT. România se plasează potrivit clasamentului Internet Net Index pe primul loc în Europa la viteză viteza de Internet și pe locul 4 în lume, iar estimările privind numărul de specialiști IT au trecut de 120. În plus, avem și patru dintre cei 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est – pe Ionuţ Budişteanu, Paul-Andre Baran şi Cristian Botan.

Studiul realizat de Heritage Foundation și WSJ este susținut și de datele economice pentru ultimii ani și estimările pentru viitor. În 2014 România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III, în 2013 creșterea a fost de 3,5%, în topul avansurilor PIB din UE.

Iar potrivit datelor raportului 'Global Economic Prospects' publicat de Banca Mondială, România va avea o creștere economică de până la 2,9% în acest an, urmată de un avans de 3,2% în 2016 și unul de 3,9% în 2017.

Agricultura și creșterea producției industriale sunt printre principalii factori care au permis avansul accelerat, iar în condițiile în care Dacia a avut în 2914 cea mai mare creştere a cotei de piaţă în Europa cu vânzări de peste jumătate de milion de autoturisme, ne putem aștepta la o evoluție din ce în ce mai bună a brandurilor românești, fiind astfel susținută economia într-un climat din ce în ce mai deschis.

Tag-uri: IT, romania, top, WSJ
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ