În sfârșit România are noi proiecte de țară: aderarea la zona euro și integrarea Moldovei în UE

| 30 apr, 2014

Victor Ponta a afirmat că România are două obiecteve mari pentru anul 2019, când va deţine preşedinţia Uniunii Europene: aderarea la zona euro şi integrarea Republicii Moldova în UE.

Marți, într-o zi cu o semnificație deosebită, prima dată când cetățenii din stânga Prutului pot circula liber în statele Uniunii Europene, într-o localitate de frontieră, reprezentativă în contextul liberalizării regimului de vize, premierii României și Republicii Moldova s-au întâlnit la Sculeni, pentru a marca un moment important pentru cetății moldoveni, precum și pentru relația dintre cele două state. Odată cu pașii făcuți de Republica Moldova către Uniunea Europeană, atenția europenilor pentru vecinii noștri va crește, iar relațiile României cu aceasta se vor intensifica.

Nu este întâmplător că Victor Ponta a ales acest moment special pentru a enunța marile proiecte ale României pentru următorul mandat de președinte. “În semestrul II 2019 o să avem Preşedinţia (UE - n.red.). Şi noi (România - n.red.) la 1 ianuarie 2019 trebuie să fim în zona euro. Deci, în 2019 o să avem două obiective importante, la 1 ianuarie - euro, şi în 1 iulie - Preşedinţia Uniunii, cu voi membri', a spus premierul Victor Ponta adresându-se prim-ministrului Iurie Leancă.

Premierul a stabilit un termen pentru adoptarea monedei unice europene – 1 ianuarie 2019, precum și un orizont de așteptare pentru aderarea Republicii Moldova la UE, atunci când popoarele de pe cele două maluri ale Prutului se vor reîntâlni în sânul familiei europene. Anul 2019 capătă, după discursul prim-ministrului, noi semnificații importante: se vor fi împlinit 100 de ani de la Marea Unirea, vom fi în interiorul zonei euro, vom avea Președinția Uniunii și vom fi mai aproape ca niciodată de vecinii noștri.

Toți liderii politici sunt de acord că România are nevoie de un proiect nou de țară, ultimul mare plan național fiind integrarea europeană. După aderarea în 2007, România nu a mai avut ambiții importante la nivel de stat. În mandatul președintelui Băsescu, țara noastră a fost mult mai preocupată de luptele interne, voința populară și cea politică au fost mai fragmentate, iar criza economică, ce s-a suprapus peste proasta guvernare a premierului Boc, nu a oferit un climat bun coagulării dorințelor celor mulți în jurul unui plan de viitor susținut și viabil.

Iată că, acum, cel mai tânăr prim-ministru al României formulează obiectivele noastre următoare, către care converg speranțele românilor, dar și cele ale moldovenilor. Urarea lui Victor Ponta pentru tinerii din Republica Moldova, de la finalul discursului de la Sculeni, are bătaie lungă: “Doresc generaţiilor următoare să nu mai aibă niciodată nici frontiere, nici nimic care să-i despartă de România şi de Europa”.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ