Înalte Curte a decis: Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese

| 25 noi, 22:13

Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că ea a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, pe vremea când era consilier local în Cluj Napoca.

Instanța supremă a respins ca nefondat recursul declarat de Steluța Cătăniciu și a menținut o decizie a Curții de Apel Cluj Napoca din decembrie 2013, prin care s-a stabilit că ea a fost în conflict de interese. Steluța Cătăniciu a devenit cunoscută după ce a avut un schimb de replici cu Cristina Guseth, propusă pentru funcția de ministru al Justiției, în timpul audierilor din Comisia Juridică.

În martie 2013, Agenția Națională de Integritate a stabilit că Steluța Cătăniciu, la acea vreme deputat PNL, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, pe vremea când era consilier local în Cluj Napoca, deoarece a participat la adoptarea unei hotărâri în favoarea unei societăți unde avea un interes patrimonial, relatează Agerpres.

Potrivit ANI, Steluța Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, județul Cluj, a participat, la data de 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare și adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spațiu cu altă destinație a Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca.

Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 5 mai 2009, Steluța Cătăniciu a încheiat cu societatea menționată un contract de asistență juridică privind reprezentarea în instanță a intereselor societății în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Mai mult, Steluța Cătăniciu a reprezentat în instanță interesele Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin contractele de asistență juridică încheiate la data de 22 aprilie 2008 și 5 mai 2009.

Pentru contractele încheiate, Steluța Cătăniciu a încasat suma de 8.000 lei.

Părți în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Comisia de vânzare a spațiilor comerciale și de prestări servicii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

În perioada 27 iunie 2008 — 4 noiembrie 2008, Steluța Cătăniciu a deținut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spațiilor comerciale și de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

ANI susținea că, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, Steluța Cătăniciu a participat, la data de 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare și adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spațiu cu altă destinație a Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica.

Conform dispozițiilor art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, "Nu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local".

Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligați să anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ