Incompatibilitatea lui Iohannis, în şedinţă marţi la Curtea Constituţionalţă

| 08 dec, 2014

Curtea Constituţională reia marţi dezbaterile în cazul excepţiei de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local, prevederi în baza cărora are proces şi preşedintele ales Klaus Iohannis.

CCR a decis pe 4 noiembrie repunerea pe rol, pentru 9 decembrie, a excepţiei ridicate de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, deoarece judecătorii au apreciat că este nevoie de lămuriri suplimentare şi de dosarul de la Curtea de Apel Constanţa. Ulterior, Curtea a mai avut pe ordinea de zi dosare în care era ridicată aceeaşi excepţie, acestea fiind amânate tot pentru marţi.

Iniţial, excepţia ridicată de primarul comunei Tuzla a fost dezbătută de CCR în 7 octombrie, însă a fost amânată pronunţarea pentru 4 noiembrie.

Citeşte şi: PNL: Avem încredere că ÎCCJ va judeca corect recursul ANI în dosarul lui Iohannis

Excepţia ridicată se referă la neconstituţionalitatea art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Dispoziţiile atacate la CCR stabilesc: "(1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

În 24 octombrie, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, a declarat că în procese similare cu cel de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis judecata a fost suspendată până la soluţionarea pe 4 noiembrie a unei excepţii.

Ea a explicat că, deşi în această cauză nu a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate, orice secţie a ÎCCJ trebuie să asigure o jurisprudenţă unitară, pentru că aceasta este preluată de judecătorii de la toate instanţele din ţară.

'Tot de la colegi am înţeles că în alte cauze cu obiect similar a fost invocată la CCR excepţia de neconstituţionalitate parcă a textului articolului 87 alineatul 1 litera f din Legea 161/2003, text de lege care vizează exact incompatibilitatea despre care se discută în această cauză, a dosarului Iohannis. Tot de la colegi am înţeles că această excepţie de neconstituţionalitate are termen la CCR data de 4 noiembrie, iar instanţa supremă în cauze identice, cu obiect identic, înainte de a se cunoaşte că domnul Iohannis, care este parte în acest dosar, reprezenta candidatul formaţiunii politice pentru Preşedinţia României, în acele cauze instanţa supremă a suspendat judecata pentru a trimite la CCR dosarul, să se pronunţe pe acea excepţie de neconstituţionalitate. Sigur, este decizia colegilor mei. Eu nu ştiu dacă vor aştepta răspunsul de la CCR sau nu', a afirmat Livia Stanciu.

Citeşte şi: Profeţia lui Silviu Brucan despre Klaus Iohannis

Stanciu a explicat că, în general, admiterea de către CCR a unei excepţii determină revizuirea unei hotărâri judecătoreşti, dacă aceasta este pronunţată înainte de răspunsul instanţei constituţionale.

'Dacă el, pentru cauza aceasta, are sau nu are vreo anumită eficienţă, pentru că, sigur, ca judecător - şi aici nu vreau să intru pe judecata colegilor noştri - dacă într-adevăr acest text de lege are incidenţă pe cauza respectivă şi în varianta în care CCR admite excepţia de neconstituţionalitate, o pronunţare a unei hotărâri înainte de acea dată poate să determine ca ulterior hotărârea aceea să fie revizuită. Atunci, pronunţăm o hotărâre care oricum va fi revizuită ulterior. (...) Nu mă pot pronunţa şi nu mă pot substitui', a arătat Livia Stanciu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ