Încredere populară – Ponta în sus, Iohannis în jos

| 16 sep, 2014

Judecând după rezultatele topului încrederii furnizat de Inscop, vizibilitatea mediatică suplimentară de care a dispus în această perioadă nu i-a prea fost de ajutor lui Klaus Iohannis.

Inscop Research a dat publicității un top al încrederii în oamenii politici, precum și un foarte intersant tablou al evoluției acestui indicator. Parte a unui sondaj mai amplu, realizat în perioada 30 august – 4 septembrie la comanda ziarului Adevarul, topul în discuție este condus de Mugur Isărescu, cu 40,2% multă şi foarte multă încredere (procentele sunt raportate la totalul eşantionului). Victor Ponta obține locul al doilea, cu 37,4% multă şi foarte multă încredere, urmat de Klaus Iohannis cu 34% încredere multă și foarte multă.

Să remarcăm, de asemenea, că față de sondajul din iulie spre exemplu, Victor Ponta își conservă practic procentul de încredere de care dispune, în contextul în care atunci 37,5% dintre români declarau că au încredere multă și foarte multă în actualul premier. Situația este însă diferită în ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, principalul său contracandidat în competiția prezidențială. În luna iulie, candidatul ACL era cotat cu 35,9%, ceea ce înseamnă că peste vară, Klaus Iohannis a reușit să coboare aproape două procente în clasamentul încrederii. Sigur, discutăm despre diferențe care se încadrează în marja de eroare a sondajului, însă tendința este demnă de notat.

Chiar dacă încrederea de care dispune un om politic nu poate fi echivalată cu intenția de vot în ceea ce îl privește, acest indicator joacă în mod incontestabil un rol foarte important în conturarea opțiunilor electoratului. Ca urmare, topul furnizat de Inscop în ceea ce privește încrederea de care se bucură principalii candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni poate constitui un instrument de lucru util pentru a explica, fie și parțial, resorturile care stau la baza formării preferințelor de vot ale românilor, în care, cel puțin la acest moment, conduce detașat Victor Ponta, urmat la o distanță apreciabilă de Klaus Iohannis.

Între luna iulie și sfârșitul lui august, respectiv începutul lui septembrie, toți ochii mass-media au fost ațintiți asupra lui Victor Ponta și Klaus Iohannis, considerați pe bună dreptate drept principalii competitori în alegerile din această toamnă. Se pare însă, judecând după rezultatele topului încrederii furnizat de Inscop, că vizibilitatea mediatică suplimentară de care a dispus în această perioadă nu i-a prea fost de ajutor lui Klaus Iohannis.

Foarte probabil, trendul decrescător pe care îl constatăm în ceea ce privește încrederea de care dispune candidatul ACL este o rezultată directă a numeroaselor scandaluri și erori de comunicare al căror protagonist a fost în această perioadă. Semnele de încrebare ridicate de presupusa sa vizită la reședința prezidențială, inexactitățile flagrante din declarațiile sale cu privire la întâlnirile avute cu Traian Băsescu, episodul celor șase case, sau cel privind ”politrucul” și-au pus amprenta de o manieră negativă asupra bagajului de încredere de care Klaus Iohannis beneficiază.

În schimb, Victor Ponta pare să își fi conservat capitalul de încredere, deși în perioada amintită premierul a fost ținta a numeroase atacuri venite dinspre opoziție sau Palatul Cotroceni. Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât, în mod normal, încrederea în premier ar fi trebuit să fie afectată de erodarea specifică guvernării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ