Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel de după 2011

| 27 feb, 17:35

Încrederea în economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în februarie, după ce Banca Centrală Europeană şi-a extins programul de stimulente, transmit Reuters şi Bloomberg.

Potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut în februarie până la 108 puncte, de la 107,9 puncte luna precedentă, şi a atins cel mai ridicat nivel de după luna martie 2011. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, care mizau pe o uşoară creştere până la 108,1 puncte. 

Majoritatea componentele ESI au înregistrat creşteri în februarie, în special încrederea în industrie care a urcat cu 0,5 puncte până la 1,3 puncte, de la 0,8 puncte în ianuarie. De asemenea, încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a crescut până la 13,8 luna aceasta, de la 12,8 puncte luna precedentă, depăşind estimările analiştilor. 

În schimb, s-a deteriorat încrederea în rândul consumatorilor în sectorul construcţiilor şi în vânzările cu amănuntul. 

"Per ansamblu, datele sunt încurajatoare, puţin mai slabe decât ne-am aşteptat dar trendul este de creştere fermă. Cel mai mare risc cu care se confruntă zona euro este acum politic. Odată ce acesta este clarificat, vom vedea cât de robustă va fi redresarea", a apreciat Florian Hense, economist la Berenberg Bank în Londra. 

Analiştii se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze un avans de 0,6% în primul trimestru din 2017, după o creştere de 0,4% în ultimele trei luni din 2016.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ