Încurajăm violența și apoi ne plângem de ea. Ipocrizia B1

| 16 aug, 2014

Săptămâna trecută, duminică, la marșul organizat de Antena 3 în jurul Palatului Cotroceni, o reporteriță a postului de televiziune rival, nu doar din punct de vedere comercial, ci și ca orientare politică, B1, a fost agresată de unul dintre protestatari.

Dincolo de gestul condamnabil și care nu trebuie lăsat nesancționat, deoarece violența sub orice formă a ei nu trebuie acceptată, problema este că șansele ca așa ceva să se întâmple erau foarte mari, și asta din cauza atitudinii promovate de realizatorii respectivului post de televiziune și atacurile fără limite la rivalii lor anteniști și reprezentanții Guvernului, în paralel cu preaslăvirea lui Traian Băsescu și a oamenilor săi.

Fără a-i lua apărarea, atacatorul reporteriței nu a văzut în aceasta un jurnalist, ci un reprezentant al sistemului, deoarece prin vocea principalilor săi realizatori aceasta este poziționarea pe care B1 a adoptat-o public, culmea, în timp ce respectivii se autopromovează ca fiind jurnaliști profesioniști și obiectivi.

În momentul în care spui că ești „jurnalist de dreapta”, s-a dus naibii obiectivitatea, deoarece singur te declari părtinitor. Iar acești realizatori promovează un discurs plin de ură la adresa adversarilor celor pe care îi susțin și a concurenților de la Antena 3, pentru care ura este și mai mare, din pricina audiențelor de invidiat obținute de acest post. Când promovezi o astfel de atitudine, când îi înjuri constant pe spectatorii și susținătorii rivalilor tăi, prezența unui reprezentant al postului tău în mijlocul unei acțiuni orientate împotriva lui Traian Băsescu este văzută ca o provocare și naște reacții emoționale, nu raționale. Acesta este efectul celor zece ani de mandat Băsescu și a violenței în discurs promovate atât de la pupitrul prezidențial, dar mai ales prin intermediul presei aservite, „propaganda băsistă” cum s-ar zice. Iar uneori, așa cum am văzut, propriile acțiuni se întorc și te mușcă de fund. S-au te lovesc, după caz.

Cea mai recentă victimă a violenței promovate de realizatorii B1 este Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului. O postare de pe profilul personal de Facebook a acestuia a ajuns în atenția realizatorilor B1, care au pornit un adevărat linșaj mediatic împotriva acestuia. Culmea, cei care îi acuză pe Gâdea și compania de astfel de practici, sunt tocmai cei care le folosesc zi de zi, sau mai bine spus, „hoții strigă hoții”. De altfel, alte acuzații aduse celor de la A3 sunt legate de șantajul practicat, asta în condițiile în care Andrei Bădin, realizator B1 până de curând, a fost trimis în judecată pentru șantaj.

Revenind la cazul Palada, după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost făcut albie de porci de către Sorina Matei și invitații săi (printre care și Cristian Preda, care până să se asocieze cu Traian Băsescu era un profesor respectabil, chiar decan al unei facultăți), spectatorii B1 au reacționat și i-au transmis lui Palada fel și fel de mesaje, publicate de acesta pe profilul personal (vezi aici). Mesajele sunt de o asemenea duritate și conțin asemenea „urări de bine”, că cei mai pudibonzi dintre noi cu siguranță se vor înroși în obraji la citirea lor.

Și așa ajungem din nou la cazul reporteriței agresate. Culmea este că în rândurile B1 el nu este singular, Mircea Marian fiind un alt jurnalist al postului agresat pe stradă. Românii au o vorbă: „când doi îți spun că ești beat, du-te de te culcă”. O analogie ar putea fi aplicată celor de la B1: „când doi jurnaliști îți sunt agresați, las-o mai moale cu violența din limbaj”.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 aug, 2014
zaqk
sau...
Nu cumva violenta in limbaj a A3 la adresa a tot ceea ce nu e cu ei a dus la situatia asta? Adica, daca B1 ar fi avut limbaj violent, nu ar fi trebuit ca fanii B1 sa agreseze angajatii A3? Atunci de ce s-a intamplat pe dos, ma rog?
17 aug, 2014
dinu
doar B1?
Auuuuuu, despre instigarile lui badea si antena 3 nimic??? 15 minute omul a vorbit doar despre jurnalista de la Realitatea iar a doua zi "plimbaretii" o cautau ca sa sara la ea, pe ala nu-l vedeti? Pai o sa ajungeti sa sariti roman la roman asa cum s-a intamplat la "plimbarea " de la Cotroceni pt ca antena 3 instiga la iesirea in strada din momentul in care dragul felix a intrat la parnaie iar antenistii dezinformau ca , gata, sunt post confiscat!! A ajuns tara sa se incaiere pt ca niste jurnalisti prezinta lucrurile in stilul, "daca nu esti cu noi esti contra noastra", asta e extremism, nu jurnalism !!! Dar ce sa-i ceri lui badea si corifeilor care ii canta in struna!! V-as ruga sa nu uitati ca va vad si citesc si romani de peste hotare, si nu toti inghit rahatul de la antena 3!! Jurnalistii sa-si faca munca asa cum trebuie si sa nu asmuta roman contra roman doar pt ca au ei un interes intr-o parte sau alta.
17 aug, 2014
Alegator
Minte scurta
Sunteti de trei ani la guvernare. Ce rahat o sa mai mancati din decembrie, jigodiile dracului?
17 aug, 2014
Lucian
Abia din decembrie va vine randul voua, javre basiste. Pregatiti-va bine.
17 aug, 2014
ELENA UDREA
TÂMPIŢICA COMUNISTĂ
TOANTA ASTA DE SORINA CARE A FOST ALUNGATĂ CA UN CÂINE DE LA ROMÂNIA TV .. DE FAPT ESTE O JAVRĂ ..O PUPINCURISTĂ BĂSISTĂ ...
17 aug, 2014
alin
ehe....
Daca aia merita ca-s de dreapta , astia ai tai , de stinga, nu merita?

Sau cirnatii tai socialisti , mai echidistantule, vorba lui Iliescu ,au scutire??

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ