Independența energetică – un vis realizabil pentru România

| 01 mai, 2013

Prin utilizarea gazelor de şist statul român poate deveni, dintr-un importator de gaze, un exportator, iar veniturile naţionale ar crește semnificativ. Prin folosirea noilor surse de energie harta energetică a Europei se va schimba radical.

Visul României de a deveni independentă energetic e pe cale să se împlinească în urma apariţiei posibilităţii extracţiei gazelor de şist. Beneficiile economice majore pe care acestea le vor aduce statului vor putea depăşi temerile referitoare la felul în care ar putea fi afectat mediul înconjurător de eventuala exploatare a rezervelor de gaze de şist.

Argumente în favoarea tehnologiei exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică există. Potrivit susţinătorilor acesteia, orice acord încheiat de statul român cu privire la gazele de şist este de natură să asigure, în mare măsură, independenţa energetică a României. Astfel, gazele de şist din zonele cu potenţial ridicat în aceste resurse ar fi pentru populaţia ţării noastre un puternic element pozitiv (la ora actuală milioane de oameni plătesc prețuri exorbitante pentru gazul cumpărat din Rusia, iar România este dependentă de gazele ruseşti, fără de care economia şi industria românească nu ar putea funcţiona).

Prin utilizarea gazelor de şist statul român poate deveni, dintr-un importator de gaze, un exportator, iar veniturile naţionale ar crește semnificativ. Prin folosirea noilor surse de energie harta energetică a Europei se va schimba radical.

Schimbările aduse hărții energetice ţin în special de modificarea mixului energetic la nivel european. Gazul de şist devine un înlocuitor al gazelor ruseşti, care sunt la ora actuală destul de scumpe pentru multe state europene. La nivel european, Rusia este pe cale să-și piardă poziția aproape de monopol de pe piața gazelor.

Cererea la nivel mondial va fi în mare parte satisfăcută în viitorii ani de gazele de şist. Statele care deţin astfel de rezerve sunt favorizate în negocierea şi influenţarea politicilor mondiale și regionale în privinţa resurselor energetice. România, prin rezervele pe care le deţine, este un jucător energetic important în Europa, iar alături de Polonia şi Ucraina poate reprezenta rezervorul de care întreaga Europă are nevoie pentru a scăpa din jugul rusesc.

Pentru România, politica energetică ar putea dobândi rolul de politică economică naţională.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ