Inedit. Care este primul "cuvânt" universal

| 10 apr, 2014

Interjecţia "Ă?" care se utilizează atunci când nu s-a înţeles ceva, este probabil primul "cuvânt" universal. Acest lucru îl indică studiul publicat în revista plus ONE, realizat de un grup de lingvişti olandezi coordonat de Mark Dingemanse de la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică din Nijmegen.

Ar putea părea frivol ca cineva să se ocupe de o interjecţia ca "Ă?", spun cercetătorii, dar, de fapt, aceasta este un instrument indispensabil în comunicarea umană. "Fără o interjecţie ca acesta – relevă studiul - nu am putea să raportăm imediat şi eficient atunci când nu înţelegem ce ni se spune sau nu avem un răspuns imediat".

Analizând limbile din lume, cercetătorii au descoperit că toate acestea au un cuvânt cu un sunet şi o funcţie aproape identice: interjecţia care în română sună "Ă?", în engleză este "Huh?", în limba spaniolă este "E?", în germană este "He?" iar în chineză "A?".

O realizare remarcabilă, deoarece, de obicei, cuvintele din limbajul necorelat au un sunet complet diferit. Pentru a înţelege de ce "Ă? " este atât de asemănător în mai multe limbi, a fost studiat contextul specific în care se pronunţă acest cuvânt.

În comunicarea umană, atunci când într-un fel sau altul nu suntem în măsură să răspundem în mod corespunzător, avem nevoie de o scăpare, o modalitate de a semnala problema rapid, scrie epochtimes.com.

Acest semnal, explică experţii, trebuie să fie uşor de reprodus în situaţiile în care există pericolul de a pierde ceva şi acesta trebuie să fie un cuvânt de întrebare pentru a clarifica faptul că primul vorbitor trebuie să repete ceea ce a spus mai înainte.

Din moment ce aceste cerinţe funcţionale sunt egale între diferite limbi, aceasta a condus la convergerea aceleiaşi soluţii: existenţa unei silabe interogative simplă şi rapidă.

 

Tag-uri: cuvinte
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ