Ingratitudinea intelectualilor sub Băsescu Vodă

| 15 oct, 2014

Traian Băsescu s-a lansat în critici virulente la adresa ”arivismului” de care s-ar face vinovați intelectuali marcanți considerați până în momentul de față arondați dreptei.

"Am văzut cât de jos pot fi oameni care se pretind de dreapta, oameni care au susţinut principii, oameni care m-au susţinut o bună bucată de vreme. Mai puţin doamna Pippidi, când am dat-o afară de pe liste, nu am vrut să o primesc pe listele la europarlamentarele trecute, deci 2009, că pusesem deja trei intelectuali în topul listei", a declarat Traian Băsescu, uitând să menționeze că unul din locurile la care PDL a prăpădit din greu voturi a fost ocupat de ”intelectuala” Elena Băsescu. Alina Mungiu Pippidi a criticat atunci nepotismul băsist la scenă deschisă și nici că au mai fost ”prieteni” de atunci, președintele având suficiente personaje în anturaj dispuse să-l servească cu adulație necondiționată. Despre Cristian Preda n-avem ce comenta, căci acesta chiar le-a tras-o credulilor ”patroni” ai dreptei, după cum spune însuși Băsescu: "Ce mi-a produs Cristian Preda, cu declaraţia lui «Am folosit PMP-ul doar ca să ajung în PE, dar nu mă interesează PMP», m-a dezgustat profund şi mi-am dat seama ce eroare uriaşă am făcut când am nedreptăţit oameni de partid promovând nişte oameni veniţi din afara partidului şi, spunând eu că pregătirea lor justifică să sară toate treptele. A fost o eroare pe care o recunosc".

Citeşte şi: Intelectualii, Andrei Pleşu şi sponsorizările ICR

Băsescu a concluzionat cu aceeași emfază cu care odinioară recomanda țării mai mulți tinichigii și mai puțini filosofi că "nu întotdeauna unde este carte este şi caracter". "Eu le recunosc pregătirea, dar caracterul îl lăsăm deoparte". Ei bine, pentru că Băsescu a tratat voit problema din perspectiva cea mai largă, principială și moralizantă, ne vom încumeta să o privim noi dintr-o perspectivă mai îngustă, dar capabilă să ne ofere mult mai multe detalii relevante, care i-au scăpat președintelui Băsescu. Să remarcăm de pildă nonșalanța cu care admite rolul său și implicarea în deciziile interne ale unui partid, când Constituția i-a interzis cu desăvârșire, dintotdeauna așa ceva. Băsescu decidea listele PDL așa cum ”a făcut” și a dres mai aproape de zilele noastre și în PMP. Propriile sale cuvinte sunt mai bune ca orice rechizitoriu de care ar avea parte într-o țară decisă să-și ia în serios Constituția și nu s-o țină pe post de bibelou pe un raft.

Citeşte şi: Riposta serviciilor: Cum demontează SIE argumentaţia preşedintelui - Victor Ponta ofiţer acoperit

În al doilea rând, să remarcăm adevărul grăit de gura păcătosului: piaristul Băsescu dispus să arvunească conștiințe și să cumpere intelectuali. Cu cât mai doxați, cu atât mai bine. Nu este, cum s-ar crede sau cum au considerat unii din aceștia, un mecenat activ al regimului Băsescu. Să ne amintim de perioada ”lucrativă” a ICR-ului transformat în principala flașnetă a propagandei băsiste, cu buget de zece milioane și un pic de euro pe an și cu subordonare directă doar către însetatul de cultură președinte Băsescu. Judecând după nivelul actual al clăbucilor prezidențiali, respectivii intelectuali luați in corpore nu au prea înțeles cum stă daravela cu priponitul culturii în ograda Palatului Cotroceni. Păi nu a fost pe ochi frumoși sau pe zvastici tatuate pe dorsalul poneiului, ci mai degrabă pe modelul reciproc avantajos al mâinilor care se spală reciproc. Păcat, mare păcat cu intelectualii ăștia; se înțelege din agresivitatea discursului prezidențial, dar și din retrospectiva ultimilor ani, că au cel puțin două trăsături păcătoase. Prima ar fi să stea precum aricii iarna, grupați. S-a văzut și când a apucat-o extazul reformator pe Macovei în PDL, s-a văzut și când au dat bir cu plecații din PMP-ul atât de elegant condus de Elena Udrea. Iar ”domnu președinte” a subliniat-o foarte plastic pe a doua: degeaba le dai, că vor tot mai mult și în plus sunt și ingrați și refuză periodic un contraserviciu atât de ușor și plăcut cum este lingușeala constructivă a celui care s-a făcut mereu luntre, punte, funcții și ICR-uri pentru ei.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2014
Ambasadorul
Sarbu?probleme,bre?
ginerele lui Basescu se intalneste cu socrul lui Ponta,in dosare cu restituiri ilegale...
suntem deci tara acoperita de umbrela NATO...
din nefericire pentru socrii ,exista DNA
incepe Daciada
15 oct, 2014
Palada Matrafox
Sarbu Voda si ginerele,micul Print,inpreuna cu printesa Lia si printul sot se ocupau de restituiri ilegale...?
cum se poate,ei ditamai intelectualii din oastea distinsului Zgonea..
si intelectualul Hrebenciuc la fel?
nu se poate asa ceva...
e o greseala....Basescu i-a fortat,ei nu au rezistat si au intins mana?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ