ÎNGRIJORĂTOR: Unul din cinci diabetici nu ştiu că au această boală

| 13 noi, 2014

Diabetul zaharat de tip 2 continuă să fie una dintre cele mai invalidante şi mai costisitoare afecţiuni, deşi până la 70% din cazuri pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, prof. univ.dr Mariana Graur, şefa Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Iaşi.

Potrivit specialistului în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune.

"Unul din nouă adulţi au diabet zaharat şi unul din cinci diabetici nu ştiu că au această boală. Aceasta ne responsabilizează pe noi, specialiştii, dar societatea, să ne unim forţele pentru a opri această epidemie de diabet zaharat. Un stil de viaţă sănătos, depistarea activă şi precoce a bolii sunt doar două măsuri care trebuie implementate', a declarat şefa Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Iaşi.

În evidenţele Centrului de la Iaşi, în prezent se află 31.000 de persoane cu diabet zaharat, din care peste 9.000 sunt trataţi cu insulină. Dintre cele 31.000 de persoane cu diabet, 80% sunt persoane din mediul urban.

"Adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Pentru a preveni astfel de îmbolnăviri, se încurajează o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, se recomandă atingerea sau menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate', a mai explicat prof.univ.dr Mariana Graur.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ