INS: Este prima oară după 1989 când populaţia României scade sub 20 de milioane de locuitori

| 05 iun, 2014

Populaţia rezidentă a României a scăzut, anul trecut, pentru prima dată după 1989, sub 20 de milioane de locuitori, a anunţat, joi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei.

Premiera s-a înregistrat în 2013 şi în cazul noilor născuţi, fiind consemnat un număr mai mic de 180.000.

"INS are obligaţia de a furniza datele privind populaţia rezidentă până la sfârşitul lunii august, dar am finalizat acest proces în proporţie de 99%. Astfel, am constatat că 2013 este primul an după Revoluţie cu o populaţie rezidentă mai mică de 20 de milioane de locuitori. Din păcate, dau o asemenea veste. De asemenea, 2013 este primul an în care avem numărul de nou născuţi la nivelul populaţiei rezidente mai mic de 180.000", a precizat preşedintele INS.

Preşedintele INS a atras atenţia asupra faptului că această tendinţă de scădere a natalităţii s-a manifestat din 1990 încoace, printre principalele cauze numărându-se emigraţia, în condiţiile în care cei care pleacă din ţară au, preponderent, vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani, creşterea vârstei la care tinerii decid să aibă copii, dar şi faptul că, în prezent, majoritatea cuplurilor se limitează la un copil.

Revenind la datele privind populaţia în 2013, Tudorel Andrei a adăugat că anul trecut s-a inversat şi raportul între emigraţie şi imigraţie. Dacă în perioada de tranziţie emigraţia a fost responsabilă în proporţie de 70% pentru diminuarea populaţiei rezidente, în 2013 fenomenul natural a contribuit cu 95% la acest lucru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ