Construcţiile, agricultura şi serviciile au înregistrat o creştere economică în T1 de peste 12 mld

| 04 iun, 2013

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,5% în trimestrul I 2013, faţă de aceeaşi perioadă din 2012, totalizând 12,351 miliarde de lei, conform datelor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul I din 2013, creşterea investiţiilor realizate în economia naţională s-a datorat majorării înregistrate la elementele de structură, respectiv la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,3% şi la alte cheltuieli cu 10,9%. La elementul de structură lucrări de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 15,2%.

Astfel, investiţiile concretizate în lucrările de construcţii noi au totalizat 4,833 miliarde lei în preţuri curente, cele în utilaje (inclusiv mijloace de transport) - 6,327 miliarde lei, iar la alte cheltuieli au totalizat 1,119 miliarde lei.

Comparativ cu trimestrul I 2012, în trimestrul I 2013 se constată o creştere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii nete cu 7,1 puncte procentuale, iar în alte cheltuieli cu 1,0 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 8,1 puncte procentuale.

Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie (43,3% din total ) şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor) - 38,3%, construcţii - 12%, iar agricultură - 5%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ