INS: Peste 64.000 locuri de muncă erau vacante în T2, cele mai multe în administrația publică

| 18 aug, 11:13

Numărul locurilor de muncă vacante în România a ajuns, în al doilea trimestru al acestui an, la 64.125, în creștere cu 1.905 față de trimestrul anterior, iar cele mai mari rate ale posturilor disponibile s-au înregistrat în administrația publică (3,98%), potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).

În trimestrul II 2017, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,33%, în creștere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2016, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,10 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 6.985.

Potrivit INS, în trimestrul II 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,98%), urmată de sănătate și asistență socială (3,11%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.576 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31 %.

Sectorul bugetar a însumat aproape 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 10.639 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 10.241 locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.238 locuri vacante în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,18%, respectiv 93 locuri vacante).

Prin comparație cu trimestrul precedent cele mai semnificative creșteri atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activitățile de informații și comunicații (+0,35 puncte procentuale, respectiv 586 locuri vacante). Pe de altă parte, cea mai relevantă scădere a ratei, respectiv a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activitățile de intermedieri financiare și asigurări (-0,30 puncte procentuale, echivalentul a 259 locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, atât ratam cât și numărul locurilor de muncă vacantem au înregistrat creșteri importante în sănătate și asistență socială (+0,68 puncte procentuale, respectiv +2.656 locuri vacante), dar și în activități de servicii administrative și de servicii suport (+0,46 puncte procentuale, respectiv +1.486 locuri vacante).

Diminuări mai semnificative ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în tranzacții imobiliare (-0,51 puncte procentuale) și în hoteluri și restaurante (-0,21 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai mari în activitățile din industria prelucrătoare (300 locuri vacante), precum și în cele de hoteluri și restaurante (200 locuri vacante).

În trimestrul II 2017, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,87%, respectiv 19.300 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,59%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 (0,86%, respectiv 2.900 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, au cunoscut creșteri mai relevante în rândul ocupațiilor de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+0,13 puncte procentuale, respectiv +1000 locuri vacante), respectiv de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+0,07 puncte procentuale, respectiv 800 locuri vacante).

Diminuări mai semnificative, în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (-0,17 puncte procentuale), respectiv de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente — grupa majoră 8 (-0,11 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră de ocupații cunoscând și cea mai relevantă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (600 locuri vacante).

De asemenea, în comparație cu același trimestru al anului anterior, numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut numai creșteri, cele mai relevante fiind în ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+2.600 locuri vacante), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+1,9 puncte procentuale).

În ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, singurele scăderi s-au înregistrat în ocupațiile de muncitori necalificați — grupa majoră 9 (-0,03 puncte procentuale),respectiv de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente — grupa majoră 8 (-0,01 puncte procentuale), iar în rândul ocupațiilor de lucrători în domeniul serviciilor — grupa majoră 5 (+0,19 puncte procentuale), respectiv de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+0,18 puncte procentuale) s-au observat cele mai importante creșteri ale indicatorului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ