INSCOP: 40,3% dintre români consideră atacurile de la Paris o răzbunare. 22,2% cred că România ar putea fi țintă

| 10 dec, 15:25

Peste 97% dintre români au auzit de producerea atentatelor din Franța, iar 40,3% dintre respondenți consideră că teroriștii au atacat Parisul din răzbunare, potrivit unui sondaj INSCOP transmis joi.

Astfel, 97,7% dintre români spun că au auzit de producerea atentatelor teroriste din Paris, în timp ce 1,4% dintre respondenți afirmă că nu au auzit de tragedia din capitala Franței, iar 1% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Un procent de 23,1% dintre români afirmă că țara noastră ar putea fi vizată de atentate teroriste ale Statului Islamic în mică măsură, 13,6% în foarte mică măsură, 24,7% dintre subiecți declară că România ar putea deveni o țintă a teroriștilor nici în mare, nici în mică măsură, în timp ce 9,6% aleg varianta în foarte mare măsură, iar 22,2%, în mare măsură. Un procent de 6,9% dintre cei chestionați au ales varianta nu știu sau nu răspund.

Respondenții au opinii împărțite atunci când vine vorba să identifice cauza pentru care ISIS a decis să producă atacurile din capitala Franței sau să aprecieze dacă țara noastră ar putea fi vizată de astfel de acțiuni din partea Statului Islamic, relevă cercetarea.

40,3% dintre cei chestionați au afirmat că atentatele din Paris au fost din răzbunare pentru atacurile asupra Statului Islamic, 27,6% afirmă că teroriștii vor să impună legea islamică în Europa, 11,1% consideră că tragicul incident s-a petrecut din cauza persecutării sau discriminării în Europa a persoanelor cu religie islamică, iar 9,4% identifică cauze vechi, istorice (statele din vestul Europei au avut de-a lungul timpului colonii în nordul Africii și Orientul Mijlociu), arată autorii cercetării. 2,1% dintre subiecți identifică altă cauză și 9,6% reprezintă non-răspunsuri.

Totodată, peste 32% au spus că statele europene ar trebui să se comporte la fel ca și până acum, în timp ce 24,6% au apreciat că ar trebui trimise trupe terestre în Siria și Irak pentru a elimina ISIS. 24,3% consideră că statele arabe din regiune ar trebui să fie sprijinite pentru a se implica activ în combaterea Statului Islamic. 18,9% reprezintă non-răspunsuri.

Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.071 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ