Instanţa Supremă s-ar putea pronunţa joi în dosarul de conflict de interese al lui Mircea Diaconu

| 27 noi, 2014

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea pronunţa joi sentinţa în dosarul în care europarlamentarul Mircea Diaconu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese.

La 30 octombrie, un procuror de la Parchetul General a solicitat instanţei sancţionarea doar cu amendă a europarlamentarului Mircea Diaconu, aducând ca argumente 'remarcabila' carieră a lui Mircea Diaconu.

Tot atunci, Mircea Diaconu a refuzat să mai dea o declaraţie în faţa instanţei, susţinând că nu mai are nimic de spus.

Procesul se află în faza de apel, după ce în luna martie Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mircea Diaconu în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, acesta primind o amendă administrativă, în cuantum de 1.000 de lei.

Mircea Diaconu a fost trimis în judecată în noiembrie 2012 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub acuzaţia de conflict de interese (5 fapte), dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Procurorii susţin că Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului 'C.I. Nottara', a participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soţia sa, Diana Lupescu, a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Tot în calitate de director al teatrului, Mircea Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor).

De asemenea, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la această instituţie publică de cultură (după ce anterior aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie), i-a acordat calificative maxime iar apoi a emis o decizie de promovare a soţiei sale, act administrativ în baza căruia aceasta a realizat un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă.

Parchetul susţine că prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu a fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ