Institutul Cantacuzino a trecut de la Sănătate la Ministerul Educaţiei

| 01 oct, 2014

Institutul Cantacuzino, aflat pana in prezent in coordonarea Ministerului Sanatatii, va trece in coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, conform unei hotarari adoptate miercuri de Guvern, transmite Mediafax.

Surse oficiale au declarat ca decizia a fost luata pentru ca Institutul sa poata accesa fonduri europene de cercetare prin programele derulate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si in acest mod sa isi reia cat mai curand activitatea de productie a vaccinurilor.

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014-2015, intrucat mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricatia va fi reluata de anul viitor, declara, in iunie, managerul unitatii, Radu Iordachel.

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a anuntat Institutul Cantacuzino, la sfarsitul anului 2013, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme. Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform. Agentia franceza a facut si un al doilea test, de reconfirmare, care a indicat aceleasi rezultate.

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intocmit dupa verificarile facute la Cantacuzino din perioada 25 - 27 februarie, arata ca productia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a inceput foarte tarziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvata a sistemului de calitate.

Verificarile la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialistilor OMS, ca institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru urmatorii 5-10 ani.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ