Insula blestemată, nelocuită de 40 de ani. Poveştile macabre ale fascinantei insule din Golful Napoli

| 26 mar, 2014

Insula Gaiola este una din insulele mai mici prezente în apele Golfului Napoli şi este situată vizavi de coasta de Posillipo, omonimul parc subacvatic. Numele insulei derivă de la cavităţile prezente pe coasta napolitană, deşi iniţial era cunoscută sub numele de "Euplea", datorită unui mic templu dedicat zeiţei Venus Euploea.

Insula este situată la doar 30 de metri de coastă. În cele mai vechi timpuri era conectată cu Posillipo printr-o fâşie de pământ, dar deja în epoca romană un cataclism a separat insula Gaiola de continent. Astăzi, insula pare a fi împărţită în două, rezultatul divizării unui bloc de tuf care a avut loc aproximativ în secolul al XIX-lea. Cele două părţi sunt unite printr-o punte îngustă.

Pe bucata de insulă mai mare se află o vilă construită la mijlocul secolului al XIX-lea, în timp ce pe insula mică, familia Agnelli (care deţine firma Fiat), a construit un heliport. De asemenea, pentru a proteja fundul mării al zonei, bogat în vestigii arheologice, începând cu anul 2002 au fost înfiinţate Parcul Subacvatic şi Zona Marină Protejată de Gaiola.

Insula, în afară de faptul că este o adevărată comoară a patrimoniului peisagistic italian, se bucură de o reputaţie foarte specială şi foarte proastă: de a fi blestemată. Până în secolul al XIX-lea, alături de insulă se afla o altă clădire romană, jumătate scufundată, cunoscută sub numele de "Şcoala lui Virgil".

Legenda spune că în acest loc se predau artele magice, ritualuri şi poţiuni de toate tipurile. Aceste preparate, în cele din urmă au poluat apele limpezi din jurul insulei, dând naştere unui blestem puternic, care a îi loveşte pe cei care rămân prea mult timp acolo.

Şi astfel insula Gaiola, în ciuda frumuseţii sale, a colectat multe poveşti despre evenimente neobişnuite şi inexplicabile. Seria de incidente nefericite ar începe în jurul anului 1920, când proprietarul insulei, Hans Braun, a fost găsit asasinat. La scurt timp după moartea acestuia, soţia lui a murit prin înec iar următorul proprietar, Otto Grunback, a murit de un atac de cord.

Dar ghinionul nu s-a oprit şi a continuat să lovească nefericiţii proprietari. Maurice Sandoz, proprietarul faimoasei companii farmaceutice care îi poartă numele, a trăit pe insulă în anii '50 şi, dar la scurt timp după aceea a fost închis într-un spital de boli psihice, unde s-a sinucis. La scurt timp după moartea acestuia, vila a fost cumpărată de către Giovanni Agnelli, care a ţinut-o doar câţiva ani după care a vândut-o lui Paul Getty, magnatul petrolului. Acesta din urmă nu a avut nicio problemă până în 1973, anul în care mafia i-a răpit fiul. După amputarea urechii copilului, familia Getty a trebuit să plătească o răscumpărare de 17 milioane de dolari.

În cele din urmă, în 1978, insula a trecut în mâinile lui Gianpasquale Grappone, supranumit Nini, creatorul companiei Loyd Centaur. El, de asemenea, a ajuns în închisoare din cauza datoriilor uriaşe. În acel moment, casa a fost scoasă la licitaţie şi atunci când a fost vândută, soţia lui Gianpasquale Grappone, Pasqualina Ortomeno, a murit într-un accident de maşină.

Din acea zi, insula a devenit proprietatea regiunii Campania şi, din motive evidente, este nelocuită de aproape 40 de ani.

Tag-uri: golf napoli, insula
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ