Intelectualii băsiști continuă să promoveze ura

| 10 oct, 2014

Ca un adevărat comando, intelectualii fideli lui Traian Băsescu i-au făcut cu ou și cu oțet pe cei care au îndrăznit să cârtească împotriva comandamentelor Marelui Conducător de la Cotroceni.

Dincolo de problemele economice, de tarele evidente ale instituțiilor statului și ale interacțiunilor dintre acestea, de rănile generate de măsurile de austeritate pe care populația le resimte încă, dezbinarea profundă care afectează societatea românească este poate cea mai grea moștenire a regimului pe care Traian Băsescu l-a impus vreme de 10 ani.

România este astăzi o țară care, din păcate, funcționează prea adesea animată de ură. În loc de solidaritate socială, dialog civilizat sau coeziune în jurul unor obiective comune acționăm de multe ori ca o societate anomică și alienată, care și-a pierdut valorile comune.

Este rezultatul trist al deceniului de scandal și tensiuni continue promovate de la cel mai înalt nivel al statului român de Traian Băsescu și dovada supremă că actualul șef al statului a luat în râs Constituția. În loc să funcționeze ca un mediator între forțele societale, președintele a fost principalul promotor în toată această perioadă al urii, încercând să asmută diversele categorii sociale unele împotriva altora.

Citeşte şi: Mircea Cărtărescu, despre urările de succes ale lui Victor Ponta: "Le resping cu DEZGUST"

Iar alături de președinte au stat totdeauna drepți și dârji o seamă de intelectuali care, cu un extremism cu atât mai ilogic cu cât discutăm despre oameni care, înainte de toate, ar trebui să opereze utilizând rațiunea, au transformat doctrina prezidențială în literă de lege. Ca un adevărat comando, intelectualii fideli lui Traian Băsescu i-au făcut cu ou și cu oțet pe cei care au îndrăznit să cârtească împotriva comandamentelor Marelui Conducător de la Cotroceni, transformând o dezbatere firească până la urmă în orice societate, într-o luptă pe viață și pe moarte și ridicând ura la rang de argument suprem.

Exemplul cel mai recent este modul abject în care Mircea Cărtărescu, altfel o personalitate culturală a cărei valoare este de necontestat, a înțeles să îi răspundă lui Victor Ponta, care a îndrăznit să îi ureze succes, în contextul în care numele scriitorului se regăsea pe lista scurtă a premiului Nobel pentru literatură.  "Îi doresc mult succes lui Mircea Cărtărescu mâine, când se va anunța câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură! România are șanse mari să se bucure de un nou laureat!", a scris Victor Ponta, pe Facebook. S-a trezit însă cu o replică pe cât de urâtă, pe atât de degradantă pentru autorul ei. "În ceea ce mă priveşte, resping cu dezgust urările d-lui Ponta", a replicat Mircea Cărtărescu, demonstrând că este incapabil să iasă din paradigma urii căreia i-a servit atâția ani de zile și să revină la un comportament normal.

Fiindcă nu există nicio îndoială că reacția scriitorului este anormală. Chiar și dacă ești politic susținătorul altcuiva, asta nu înseamnă că nu poți să răspunzi politicos la o urare care, în fond, nu făcea decât să exprime o speranță de bine pentru un reprezentat al României în cea mai prestigioasă competiție științifică și culturală a lumii. Ceea ce arată cât de periculoasă și neproductivă este ura pe care Traian Băsescu o lasă moștenire României și pe care fidelii săi continuă să o cultive. Fiindcă acționând ca o adunătură de grupuri cu diverse interese și convingeri, care se războiesc continuu între ele, ne auto-sabotăm ca națiune și ca țară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 oct, 2014
Dumitriu Radu
diferente
Care este diferenta dintre comunisti si băsisti? comunistii pupau in fund pe ceausescu, iar băsistii pe băsescu, totusi comunistii nu erau masoni pe când băsiștii da.
10 oct, 2014
Nadiu
Lasa-te de scris mai Ionescu Victor Viorel...Ponta !
Ia-ti un servici serios , ceva gen cu lopata si tarnocupul ! Acolo e loc pt. un Ionescu , care se da clujean , ai chiar un nume specific de venetic venit calare pe vagon . Intelectualii nu promoveaza ura , dar tu fiind un holoangar in slujba lui Ponta doar atat pricepi . De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere ... Fa o cerere la primarul Boc pt. un job la sapat santuri , poate asa te mai trezesti !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ