Intelectualii băsiști își promovează prețul, nu valorile

| 05 noi, 2014

Cu toată galeria asigurată din fundal de Teodor Baconschi, cu greu putem admite că Preda a băgat PMP în PPE. Mult mai clar se vede că, dimpotrivă, așa cum l-a mârâit de curând și Băsescu, PMP l-a băgat pe Preda în PE, unde nu a avut nicio clipă de dramă existențială pe marginea voturilor obținute de Elena Udrea.

După ce vicepreședintele Cristian Preda a sărit la gâtul șefului său direct, cerând insistent demisia Elenei Udrea pentru rezultatul dezastruos obținut în primul tur de scrutin, Consiliul Executiv Naţional al PMP a votat excluderea acestuia din partid "ca urmare a susţinerii unui alt candidat la Preşedinţie".

Dincolo de faptul că atât Udrea cât și Preda au un partid exact cum îl merită – și nu în ultimul rând că cei doi politicieni băsiști se merită reciproc – Consiliul are dreptate. Este cât se poate de neobișnuit și neprincipial ca Preda să ceară demisia pretextând rezultatele slabe ale candidatului pe care el însuși l-a sabotat.

Citeşte şi: Colegii lui Macovei din societatea civilă vor fraudarea alegerilor?

Partizan al ”colegei” Monica Macovei, europarlamentarul Cristi Preda a contribuit activ la reducerea procentelor ce i-au revenit într-un final Elenei Udrea. Problema nu rezidă, deci, în excluderea sa, pe care orice analiză lucidă n-o poate considera decât justă.

Adevărata problemă constă în felul în care Cristian Preda camuflează garagața de partid în ditamai lupta intelectualilor ”puri și duri” cu momârlanii fără studii și scrupule. Pentru cei care nu au uitat ieșirile periodice ale europarlamentarului – un soi de Remus Cernea al popularilor- declarația sa recentă este înrudită în fanfaronadă cu cea mai veche, în care Preda se decreta, mândru, băsist și își dădea demisia dintr-n PDL în care nimeni nu plângea după el.

Citeşte şi: Singurul lucru pe care îl știe Cristian Preda: cum să se vândă

”Singurul meu comentariu la decizia de a fi exclus din ‪‎PMP‬, impusă de cea care a luat exact atâtea procente câte i-am spus că va lua: luciditatea și libertatea au un preț. Îl plătesc.”, a declamat în stilul său specific Preda.

Deci, dacă am înțeles corect, fostul băsist care între timp s-a dezis și de PMP, de dragul Parlamentului European – adevăratul scop pentru care i-a îndura ifosele Elenei Udrea în PMP – acum revine și, acompaniat de celălalt renegat, Teodor Baconschi, transformă această păruială sordidă cu Udrea într-o luptă lucidă pentru libertate. Sigur, libertate a avut Preda și încă una maximă, judecând succesiv toate gesturile și declarațiile fostului purtător de geantă al Elenei Băsescu în PE.

Cristian Preda a făcut și a vorbit mereu după cum a dorit, într-un fel care ne face să-l bănuim că nu s-ar simți cu adevărat bine decât în propriul său partid, cu un singur membru la comandă și la execuție: el însuși. Suntem cumva îndreptățiți să-l bănuim pe ambițiosul intelectual că, în preocuparea sa evidentă de a arde etapele ascensiunii politice, a purtat oareșice negocieri subterane cu Monica Macovei care, iată, acum declară că-și face un partid pe măsura procentelor din turul 1.

Citeşte şi: Cristian Preda, PMP: Dezastru este un termen blând pentru Udrea. Cer membrilor să voteze cu Iohannis

Carevasăzică sprijinul lui Preda, la primul tur, nu a fost altceva decât o ingenioasă îmbinare a utilului cu plăcutul. Cu toate acestea, ne îndoim că europarlamentarul Preda, supărăcios și pretențios cum îl știm, va sta liniștit prea mult și în formațiunea nouă, anunțată de Macovei. Unele lucruri nu se schimbă niciodată... Cam atât despre ”libertatea” pentru care luptă Preda... Să vedem cum stă și cu pretinsa ”luciditate”.

Această luciditate este ușor de pretins dar greu de susținut, căci, cu toată galeria asigurată din fundal de Teodor Baconschi, cu greu putem admite că Preda a băgat PMP în PPE. Mult mai clar se vede că, dimpotrivă, așa cum l-a mârâit de curând și Băsescu, PMP l-a băgat pe Preda în PE, unde nu a avut nicio clipă de dramă existențială pe marginea voturilor obținute de Elena Udrea.

Citeşte şi: CExN al PMP propune excluderea din partid a lui Cristian Preda. Decizia este a Consiliului Naţional


De fapt, dacă stăm și ne gândim bine, o mare parte a responsabilității pentru ascensiunea Elenei Udrea în PMP îi revine și ”băsistului” Cristian Preda, care conform propriei argumentații ar fi trebuit să-și dea demisia. Ultima oară când am verificat, băsismul clamat cu patos memorabil de uitucul europarlamentar nu era -cum s-ar crede- vreo orientare politică și definea mai degrabă preferința comună a lui Traian Băsescu și Cristian Preda, printre alții, pentru Elena Udrea.

Dacă a fost băsist și nu mai este, să zică în clar, să știm și noi. Până atunci, nu te poți pretinde anti-Udrea, căci nu se poate una fără cealaltă. Argumentația e valabilă și pentru Teodor Baconschi, care și acesta poate cu greu pretinde ”luciditate” cât timp lui i se datorează ”salvgardarea” băsismului în 2009, prin manevrele de la Paris. Cum este posibil în aceste condiții să faci miștouri subtile că ”partidul altfel” nu este suficient de ... altfel? PDL sau PMP sunt tot un drac.

Preda și Baconschi și alții ca ei, intelectuali sau nu, ar trebui în sfârșit să înțeleagă că băsism fără udrism nu s-a pomenit, cum nici PMP n-ar fi existat fără PDL ...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 noi, 2014
cantautor
PSD-ul isi promoveaza valorile....
baronul de Constanta,Constantinescu de la PSD,a intrerupt sejurul din SUA via Turcia...
a fost adus cu mandat,sa manance micii romanesti
este mandru ca este roman...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ