Intelectualul de stânga Vasile Ernu o desfiinţează pe MONICA MACOVEI

| 10 oct, 2014

Vasile Ernu, unul dintre fondatorii unei noi mişcări de intelectuali de stânga, numită CriticAtac, desfiinţează complet programul prezidenţial al candidatului independent Monica Macovei. Demolează "Decalogul" lui Macovei şi o acuză de iresponsabilitate în declaraţii.

"Deci, să începem cu Monica Macovei. La europarlamentare dumneaei zicea: Program împotriva sărăciei. Frumos. Acum, în programul său prezidenţial zice, în esenţă, ceva din zona extremei drepte conservatoare care poate fi redus la o frază: Pogrom împotriva săracilor, educaţiei, sănătăţi, culturii. Ce spune în esenţă Monica Macovei în al său Decalog?

Cultură? Intelectualilor enervanţi de naivi, rupţi de realitate şi pe alocuri foarte oportunişti, le spune că le va închide accesul la bani publici: adio ICR, Minister al Culturii, teatru şi operă de stat, festivaluri, burse, uniuni etc.; susţinătorilor Liiceanu & Tismăneanu & co. le spune să meargă să-şi facă rost de bani nu de la stat, ci de la mogulii care încă sînt în libertate: „Mecenat: Statul nu trebuie și nu poate să se ocupe de toate. Meritul și talentul în domeniul artelor și literelor au fost mereu sprijinite de oamenii bogați și de întreprinderile private. Voi promova ideea mecenatului, cu scutiri ample de impozite pentru privații și întreprinderile care finanțează creația și premiază meritul.” Oare ce spun intelectualii cu papion care erau oripilaţi acum o vară de ce i se întîmpla ICR-ului &Patapievici?

Educaţie? Tinerilor „hipsteri” care o susţin frenetic prin cluburi selecte, „justiţiarilor” de pe terasele amărîte şi „sectei” de pe facebook le spune: adio accesului la educaţie gratuită; ai bani – ok, nu ai bani – la muncă necalificată: „Piața trebuie să decidă care universități sunt viabile. Statul poate completa finanțarea universităților performante, pentru a le spori competitivitatea și prestigiul internațional.” Inconştienţă totală. Să încerce să spună aşa ceva în Germania, Franţa sau Anglia…

Citeşte şi: CTP: Decalogul Monicăi Macovei este LITERATURĂ

Sănătate? Celor fără bani, adică majorităţii populaţiei acestei ţări, le spune: nu veţi mai avea acces la servicii publice gratuite. Săntatea este un lux doar pentru cei bogaţi. Concluzie: trebuie urgent PRIVATIZATĂ. Înfricoşător. Pentru o ţară ca România asta ar fi cea mai mare catastrofă. Ne poate da doamna Macovei măcar UN exemplu de privatizare totală a sistemului de sănătate din spaţiul UE?

Solidaritate? Doar legea junglei funcţionează: cei slabi să moară, cei tari să învingă: „Solidaritate: Nu există prânz gratis: o falsă ieftinire acoperă o scumpire reală, orice cadou electoral se plătește mai scump decât merită. Ajutoarele unora sunt plătite prin munca altora. Cei care beneficiază de ajutoare trebuie să dea ceva în schimb comunității, dacă sunt apți de muncă.” Despre serviciile de asistenţă socială şi şomaj nici nu poate fi vorba: sînt o molimă şi trebuie distrusă orice fărîmă de solidaritate. Să spui aşa ceva într-o Românie săracă, polarizată, destrămată, fragmentată însemnă fie să fii inconştient, fie cinic, însă cu siguranţă iresponsabil.

Citesc şi mă apucă un sentiment de teamă şi cutremur. Decalogul continuă cu binecunoscutele: „privatizare a statului” şi bani mai mulţi la armată&structuri de forţă. Citind decalogul Monicăi Macovei pur şi simplu m-am îngrozit. Avem un amestec propagandistic nemaiîntîlnit la noi la acest nivel, care nu ţine cont de nicio realitate din această ţară. Avem un cocktail politic exploziv și periculos: un amestec de conservatorism feroce, cu neoliberalism & libertarianism cinic, presurat pe ici pe colo cu creştinism & naţionalism, totul ambalat în mantia justiţiarului fundamentalist."

Mai multe, pe criticatac.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2014
Damian
,,DECALOGUL,, MONICAI MACOVEI.
MINCIUNI, MINCIUNI, CA DE OBICEI, DACA-L IA CA ANGAJAMENT. DE CAND ARE UN PRESEDINTE, IN ROMANIA, ATATEA PEIVILEGII CONSTITUTIONALE?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ